Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ο Καιάδας αρχίζει απ’ τους αδύναμους!

Στο έλεος της φιλανθρωπίας τα Ειδικά Σχολεία…
Η είδηση αναφέρει πως με πρωτοβουλία της ΕΡΤ διοργανώνεται εκδήλωση-συναυλία, με γνωστούς καλλιτέχνες, στα πλαίσια εύρεσης πόρων για λειτουργία Ειδικών Σχολείων στην Αττική (Πέραμα, Περιστέρι, Ίλιον, Αιγάλεω). Το κεντρικό σύνθημα-στόχος της πρωτοβουλίας είναι «υιοθετήστε ένα ειδικό σχολείο!», αφού τα σχολεία αυτά κινδυνεύουν να κλείσουν (όπως και τα Μουσικά και τα Αθλητικά) παρατημένα στην τύχη τους απ’ τις μνημονιακές κυβερνήσεις (ιδιαίτερα την τελευταία), χωρίς πόρους και, κυρίως, χωρίς ........ εκπαιδευτικούς.
Δεν ξέρουμε αν αυτοί που συνέλαβαν και προώθησαν την ιδέα, κινούνται από αγνά, φιλανθρωπικά αισθήματα (θέλουμε να το πιστεύουμε) ή αποτελούν τον προπομπό μιας οργανωμένης πολιτικής, που «καλύπτει» την υποχρέωση της πολιτείας, της κυβέρνησης δηλαδή, να προσφέρει πλήρη εκπαίδευση στα παιδιά με ειδικές ανάγκες! Κι αυτό το λέμε γιατί πρόκειται, όπως δηλώνεται, για «πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΤ σε συνεργασία με τον ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων) και αφορά όχι ένα, αλλά εννέα ειδικά σχολεία. Πρόκειται άραγε για μια υποκατάσταση, εν είδη φιλανθρωπίας, των υποχρεώσεων της πολιτείας απέναντι σ’ αυτά τα σχολεία; Αν όχι γιατί δεν δηλώνεται, έστω με έμμεσο τρόπο, η αιτία που κάνει αναγκαία αυτή τους την παρέμβαση; Γιατί δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην εγκατάλειψη και στις δραματικές ελλείψεις όχι μόνο σε μεταφορά, αναλώσιμα, θέρμανση κ.τ.λ., αλλά και σε Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό;

Πέραν όλων αυτών: Μέχρι τώρα συνήθως «υιοθετούσαμε», στα πλαίσια της σχολικής δραστηριότητας και με πρωτοβουλία κυρίως των μαθητών σε ένδειξη αλληλεγγύης, κάποιο παιδάκι από χώρες της Αφρικής ή κάποιο σχολείο στην περιοχή των Τσιάπας στο Μεξικό ή κάτι ανάλογο. Τώρα φαίνεται πως «έφτασε ο καιρός» να υιοθετούμε τα Ειδικά Σχολεία στη χώρα μας και αύριο, ίσως, αν συνεχιστεί αυτή η λεηλασία των Τροϊκανών εσ. και εξ., τα απομακρυσμένα σχολεία της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας προκειμένου αυτά να συνεχίσουν να λειτουργούν!

Μάλλον δεν αξίζει τον κόπο να υπενθυμίσουμε σ’ όλους αυτούς που παίρνουν αποφάσεις την τελευταία τετραετία ότι ο πολιτισμός, η κοινωνική συνείδηση σε μια κοινωνία φαίνεται, συν τοις άλλοις, και απ’ τον τρόπο που αντιμετωπίζει, μέσω της πολιτείας, τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η δική μας οργανωμένη πολιτεία, μέσω των μνημονιακών κυβερνήσεων, βαδίζει ολοταχώς προς την αναβίωση (ατύπως, στην πράξη) του Καιάδα! Και είναι λογικό επακόλουθο της πορείας μας στα χρόνια των Μνημονίων: Όταν κατακρεουργείς μισθούς, συντάξεις, εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα, όταν κατεδαφίζεις την υγεία και την παιδεία, όταν δημιουργείς εκατομμύρια ανέργους, χιλιάδες άστεγους, όταν οδηγείς στην αυτοκτονία εκατοντάδες απελπισμένους πολίτες, τότε εγκαταλείπεις και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στην ανημποριά τους!

Υ.Γ. Συναφές: Προχθές έκλεισε, στο νομό μας, στην Ημαθία, η Εφορία Νάουσας. Περίπου χίλιοι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της για να διαμαρτυρηθούν και αντιμετωπίστηκαν με χρήση δακρυγόνων και ξύλο, ως συνήθως. Στα σχέδια είναι να κλείσει και το Νοσοκομείο της πόλης, όπως και τα σχολεία ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.

Να κάνουμε τρεις επισημάνσεις: . Η συρρίκνωση του Δημόσιου τομέα με το κλείσιμο Εφοριών, Σχολείων, Νοσοκομείων και τις απολύσεις εργαζομένων δεν εξαφανίζει το κόστος λειτουργίας τους. Το μεταθέτει απλώς στους πολίτες, που έχουν ανάγκη τις αντίστοιχες υπηρεσίες. 2η. Ανάμεσα στους χίλιους διαμαρτυρόμενους προχθές (και στους τριάντα χιλιάδες περίπου της περιοχής που θα ταξιδεύουν στο εξής στη Βέροια) ίσως υπήρχαν και κάποιοι που επικροτούν την πολιτική των απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων. . Όχι, τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν απ’ τις περικοπές και τις συγχωνεύσεις δεν θα μοιραστούν στους άνεργους της περιοχής, ούτε θα διατεθούν για την αύξηση μισθών και συντάξεων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή