Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ενημερωτικό της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ για το ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας

Συμμαχία Ενιαίων Αγων. Κινήσεων Δυτ. Ελλάδας
 Ενημερωτικό για το ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας
Μέσα στον κυκεώνα των πολλαπλών αναδιαρθρώσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (παιδεία, υγεία, ασφάλιση, σύνταξη, κλπ) λειτουργούν και τα 13 ΑΠΥΣΔΕ της χώρας, αλλά με μειωμένες κατά κανόνα αρμοδιότητες και με ελάχιστες καινούριες.
Έτσι δεν λειτουργεί το ΑΠΥΣΔΕ α) ως πειθαρχικό συμβούλιο των στελεχών εκπ/σης, β) δεν λειτουργεί ως Συμβούλιο Επιλογής για τα διευθυντικά στελέχη των Πρότυπων-Πειραματικών. Παράλληλα έχουν ανασταλεί ή και περικοπεί οι εκπαιδευτικές άδειες συναδέλφων (πλην ΙΚΥ) και επομένως δεν ασχολείται με....
τέτοιες επιλογές.
Νέα θέματα που κυρίως το απασχολούν είναι η απόδοση ή μη (μίας) 2ης ειδικότητας, αιτήματα συναδέλφων ή της διοίκησης για απόσπαση σε διοικητικές δομές, ΙΕΚ.
Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν συχνά το ΑΠΥΣΔΕ είναι: α) Αιτήματα παραιτήσεων διευθυντών και υποδ/ντών, β) άδειες άνευ αποδοχών, γ) απόδοση 2ης ειδικότητας, δ) γνωμοδότηση για αποσπάσεις συναδέλφων σε διοικητικές δομές (Περ/κή Διεύθ/νση, ΔΔΕ), ε) στελέχωση ΚΕΠΛΗΝΕΤ και ΚΠΕ, στ) ορισμός αναπληρωτών Δ/ντών Εκπ/σης. Αντίθετα στο ΑΠΥΣΔΕ δεν έρχονται μέχρι σήμερα ζητήματα για στελέχωση των διοικητικών δομών μέσω Περ/κού Δ/ντή (πλην μιας περίπτωσης από την ΔΔΕ Ηλείας για συμπλήρωση του διδ. ωραρίου αναπληρωτή μέσω ΕΣΠΑ) ή για παρόμοια απόσπαση στα ΙΕΚ των τριών νομών.
Στο πλαίσιο αυτό οι αιρετοί πέραν των συνεδριάσεων αποτελούν από τη φύση τους και ανιχνευτές νέων εκπ/κών πολιτικών, αλλά και ενισχυτές των κραυγών του κλάδου, ανάλογα βεβαίως με το ιδεολογικό οπλοστάσιο των σχημάτων και των προσώπων.
Εισαγωγικό: Η δικαίωση του Κώστα Κορδάτου μετά από 12 χρόνια διώξεων
Ίσως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμμές, να έχει καθαρογραφεί από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας η δικαίωση του συν. Κώστα Κορδάτου από το Καινούριο Αιτ/νίας και συνδικαλιστή επί μακρόν. Η Συμμαχία στήριξε ποικιλότροπα τον συνάδελφο στην προσπάθεια αποτίναξης της δίωξης από πάνω του. Παρά κάποιες ελάχιστες αναστολές, τόσο στο ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδος, όσο και στις ποινικές δίκες όλοι οι αιρετοί της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στο ΑΠΥΣΔΕ στηρίξαμε το δίκαιο και τον συνάδελφο.
Αυτές τις μέρες ακόμα συζητείται (και ενώ έχει περάσει ο ένας χρόνος) η αναστολή της αυτοδίκαιης αργίας που του επιβλήθηκε για προ δεκατίας κατηγορίες. Ελπίζουμε ότι ο νυν Περ/κός Δ/ντής άμεσα με θετική εισήγησή του στα πλαίσια του Α΄ Τμήματος Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου να συνηγορήσει (σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν.4201/20130), απο το ΥΠΑΙΘ να είναι ο πρώτος που στο χώρο της εκπ/σης θα συμβάλλει θετικά στην οριστική παύση αυτής της πολύκροτης 12/χρονης υπόθεσης της άδικης δίωξης του συναδέλφου Κώστα Κορδάτου και της επιστροφής από την “κόλαση” με μία τέτοια πράξη. Μετά την καθαρογραφή της απόφασης η Συμμαχία των Ενιαίων Αγων. Κινήσεων για το ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας θα επανέλθει αναλυτικότερα για την ουσία αυτής της πολύχρονης δίωξης.
*****
Ι) Αποσπάσεις σε Περιφέρεια και ΔΔΕ (μειοψηφία)
Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, 17 Ιουλίου συγκλήθηκε το ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας για να γνωμοδοτήσει, όπως προβλέπεται, για τις αποσπάσεις στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπ/σης και στις Διευθύνσεις των τριών νομών της Δυτ. Ελλάδας. Οι προτάσεις για τις αποσπάσεις έγιναν από τον Περιφερειακό Δ/ντή και τους Δ/ντές Εκπ/σης των νομών.  Παρόλο και έγινε προσπάθεια και λήφθηκαν υπόψη και προβλήματα των συναδέλφων (π.χ. Οικογενειακά), ωστόσο και πάλι δεν έγινε δεκτή η πρότασή μας (της Συμμαχίας Ενιαίων Αγωνιστικών Κινήσεων) να γίνει μοριοδότηση των έξι (6) κριτηρίων που προβλέπονται για τις αποσπάσεις. Έτσι η τελική πρόταση που ψηφίστηκε με 3-1 (η ΔΑΚΕ απουσίαζε) ενέκρινε τις αρχικές προτάσεις των Προϊσταμένων και Περιφερειακού, που όμως βασίζονταν στην προσωπική τους εκτίμηση για τις δυνατότητες των συναδέλφων που ζητούσαν απόσπαση. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι για μια ακόμη φορά να καταγγείλουμε αυτή την πρακτική, που δημιουργεί αδικίες εις βάρος συναδέλφων, καθώς βασίζεται σε στενά υποκειμενική κρίση.
ΙΙ) Αναπληρώσεις Διευθυντών Εκπ/σης Αιτ/νίας (μειοψηφία)
Στο ΑΠΥΣΔΕ της 12-05-2014 παραιτήθηκε ο τότε αναπλ. Δ/ντής εκπ/σης στην ΔΔΕ Αιτ/νίας. Η παραίτηση έγινε ομόφωνα δεκτή (οι παραιτήσεις κατά κανόνα γίνονται δεκτές). Η πρόταση του Δ/ντή εκπ/σης Αιτ/νίας ήταν για τον επόμενο από τον πίνακα (ήταν ο επόμενος μετά τις 4/7/2014 λόγω υποχρ. συνταξιοδότησης του υπάρχοντος) και όχι κατόπιν πρόσκλησης από τους Δ/ντές της έδρας (Μεσολόγγι) και χωρίς να υπάρχουν κριτήρια (π.χ. αρχαιότητα στη θέση Δ/ντή). Η πρόταση πέρασε με 4-1, αφού μειοψηφήσαμε με το παραπάνω σκεπτικό. Η ΔΑΚΕ κάνει δεκτές παρόμοιες εισηγήσεις της Διοίκησης, ανεξαρτήτως (άλλων) κριτηρίων.
Στο ΑΠΥΣΔΕ της 7-8-2014, ήλθε εκ νέου εισήγηση – όπως ήταν αναμενόμενο - από τον νέο Δ/ντή Εκπ/σης Αιτ/νίας (που είναι ο προηγούμενος αναπλ. Δ/ντής στην ΔΔΕ), με πρόταση για νέο αναπληρωτή στην ΔΔΕ Αιτ/νίας από τον ευρύτερο καλλικρατικό Δήμο Μεσολογγίου (έδρα) και όχι από την λίστα αυτή τη φορά. Δεν υπήρχαν δεδομένα ούτε για πρόσκληση ενδιαφέροντος, αλλά ούτε άλλα κριτήρια (π.χ. αρχαιότητα σε διευθυντική θέση). Γι αυτό και πάλι μειοψηφήσαμε. Η ΔΑΚΕ ακολούθησε την ίδια τακτική και έγινε αποδεκτή με 4-1.
Είναι φανερό επομένως, παρότι οι αποφάσεις είναι σύννομες αφού η νομοθεσία αφήνει κενό για τα κριτήρια επιλογής πέραν την εισήγησης, ότι η τάση της διοίκησης και του κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι να έχουν καθε φορά διαφορετικά κριτήρια, αλλά την υποκειμενική γνώμη του εισηγητή σταθερή.
ΙΙΙ) Επιλογές για ΚΕΠΛΗΝΕΤ και ΚΠΕ
Το ΑΠΥΣΔΕ έκανε ομόφωνα αποδεκτές ανακλήσεις είτε σε θέση υπευθύνου, είτε σε βοηθητκές θέσεις  από τα αντίστοιχα κέντρα Ηλείας και Αιτ/νίας. Εμείς θεωρούμε ότι οι αιτήσεις παραιτήσεων από θέσεις στελεχών εκπ/σης ή διοικητικές αποσπάσεις, όταν δεν είναι προϊόν πιθανής διοικητικής πίεσης, πρέπει πάντοτε δεκτές. Έτσι τα δύο κέντρα υπολειτουργούσαν.
Η Περ/κή Δ/νση με αλλεπάλληλες προσκλήσεις, ώστε να είναι σύννομη, δεν έφερε αποτελέσματα. Έτσι στο ΑΠΥΣΔΕ πρ. 9/10-7-2014 οι λίγες αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές, είτε διότι ήταν εκτός προυποθέσεων (λιγότερα έτη υπηρεσίας) είτε διότι ήταν εκπρόθεσμες (1). Η πλήρωση δεν κατέστη γόνιμη και έγινε πιο αμβλυμένη προκήρυξη με την σύμφωνη γνώμη και των αιρετών. 
Έτσι στο ΑΠΥΣΔΕ 5/9/2014 στελεχώθηκε το ΚΠΕ Κρεστένων Ηλείας με 2 εκπαιδευτικούς μετά από διαδοχικές προσκλήσεις και το ΚΠΕ Μεσολογγίου-Θέρμου Αιτ/νίας με τρεις (εκκρεμεί επαναπροκήρυξη για μία ακόμα θέση), με βάση τις αιτήσεις.
ΙV) Παραιτήσεις Υποδιευθυντών
Σπάνιο φαινόμενο αποτελούν οι αιτήσεις παραίτησης Δ/ντών στο ΑΠΥΣΔΕ  Δυτ. Ελλάδας (π.χ. καμία αίτηση παραίτησης με αφορμή τα πρωτόγνωρα γεγονότα με την “αυτοαξιολόγηση” ή με την προεργασία για την επερχόμενη “ατομική αξιολόγηση”). Αντίθετα συχνά έρχονται παραιτήσεις υποδιευθυντών και μέχρι σήμερα γίνονται ομόφωνα αποδεκτές. Υπενθυμίζουμε πως τα τελευταία χρόνια εισηγούνται οι Σύλλογοι Διδασκόντων – και όχι οι Διευθυντές των σχολείων – και εγκρίνουν τα αντίστοιχα ΠΥΣΔΕ. Οι αιτήσεις όμως παραίτησης και η αποδοχή τους είναι έργο των αντίσστοιχων ΑΠΥΣΔΕ. Μία αιτία είναι το νέο εκπαιδευτικό και διοικητικό τοπίο και η δυσαρμονία στα σχολεία.
Έτσι έγιναν επίσης δεκτές και οι αιτήσεις για απαλλαγή υποδιευθυντών από τα καθήκοντά τους (1 ΔΔΕ Αχαΐας  και 1 ΔΔΕ Αι/νίας) στις 5/9/2014.
Σημείωση: Μέχρι σήμερα δεν έχει αναδειχθεί ούτε στα αντίστοιχα όργανα του κλάδου, ούτε κινηματικά το ζήτημα των αυτοδίκαιων παραιτήσεων υποδιευθυντών λόγω μείωσης των τμημάτων κάτω των 9 (η θητεία είναι κατ' αρχήν τετραετής). Έτσι δεν έχει τεθεί μέχρι σήμερα διαφωνία στο ΑΠΥΣΔΕ.
V) Χορήγηση αδειών άνευ αποδοχών
Δυστυχώς η κρίση και η ανελαστικότητα σε διορισμούς, αποσπάσεις κλπ, αύξησε τα τελευταία χρόνια τις αιτήσεις για χορήγηση “αδειών άνευ αποδοχών”. Στο ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας οι αιρετοί της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, αλλά και της ΔΑΚΕ, έχουμε μέχρι στιγμή σχεδόν παρόμοια γραμμή πλεύσης, που είναι η διευκόλυνση των συναδέλφων με την τελευταία λύση. Λόγω της αύξησης των αιτημάτων το ΥΠΑΙΘ συνεχώς αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο προς το δυσμενέστερο για την χορήγησή τους. Έτσι μέχρι τέλους του διδακτικού έτους 2012-2013 στο ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας τα πράγματα ήταν ευνοικά για τους συναδέλφους, ενώ άρχιζαν να δυσκολεύουν το διδ. έτος 2013-14. Παρά ταύτα το ΑΠΥΣΔΕ εβλεπε θετικά τέτοιες αιτήσεις προς όλους ακόμα και στα όρια της νομιμότητας.
Σοβαρό όμως ζήτημα προέκυψε με τις άδειες άνευ αποδοχών της 5/9/2014, καθώς δεν έγιναν δεκτές από την πλειοψηφία τρεις αιτήσεις συναδέλφων, στο βαθμό που υπερέβαιναν το όριο των τριών ετών, που προβλέπει σχετική εγκύκλιος. Οι αιρετοί από κοινού ζητήσαμε να υπαχθούν οι εκπαιδευτικοί στην ισχύουσα νομοθεσία για τους δημόσιους υπαλλήλους (ν. 3986/2011) που προβλέπει δικαίωμα άδειας αποδοχών έως και πέντε (5) έτη. Σχετική εισήγηση δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει στο ΥΠΑΙΘ ο Περ/κός Δ/ντής Εκπ/σης. Επίσης οι σχετικές προτάσεις για την περικοπή των αδειών άνευ αποδοχών ψηφίστηκαν τελικά μόνο από τα μη αιρετά μέλη του ΑΠΥΣΔΕ μιας και οι 2 αιρετοί (ΣΥΜΜΑΧΙΑ και ΔΑΚΕ) θεωρήσαμε ότι ως “άδειες διευκόλυνσης” (ν.3528/2007) έπρεπε να δοθούν, όπως ζητούσαν οι συνάδελφοι.
V) Χορήγηση 2ης ειδικότητας
Σε όλα τα προηγούμενα ΑΠΥΣΔΕ χορηγήθηκαν όλες οι αιτήσεις για 2η ειδικότητα με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία. Σημειώνουμε ότι η 2η ειδικότητα δίνεται ακόμη και με παρόμοια προσόντα, αρκεί να μην αποτελούν προσόν του αρχικού διορισμού. Ακραία περίπτωση τέτοιας χορήγησης αποτέλεσαν οι 2ες ειδικότητες προς το ΠΕ19, με άλλο πτυχίο ΑΕΙ και με προσόν τα γνωστα σεμινάρια πολλών διδ. ωρών πριν δυο δεκαετίες περίπου. Από τα μέσα του 2013 το ΥΠΑΙΘ κατήργησε οριστικά αυτές τις χορηγήσεις για τους επόμενους. Ένα άλλο κριτήριο αποτελεί το πρόγραμμα σπουδών στα ΑΕΙ (πληρότητα), το οποίο κωδικοποιείται σε συγκεκριμένη επίσημη εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ. Να σημειώσουμε ότι 3η ειδικότητα δεν χορηγείται.
Στα προηγούμενα ΑΠΥΣΔΕ όλες οι αιτήσεις έγιναν αποδεκτές, πλήν όσων ήταν έξω απο το προηγούμενο πλαίσιο. Για συναδέλφους με πιστοποιημένη μουσική παιδεία (π.χ. όργανο) δίνεται η 2η ειδικότητα ΤΕ16, αρκεί να μην έχει αποτελέσει στο παρελθόν διορισμού ως ΠΕ16. Το ΥΠΑΙΘ στη ν αντίστοιχη εγκύκλιο έχει νομοθετικό κενό στο να φαίνεται σε πιο όργανο αντιστοιχεί (προσόν για Μουσικά σχολεία).
Στο ΑΠΥΣΔΕ 4-7-2014 ζητήσαμε να διερευνηθεί μια αίτηση (είχε αρνητική εισήγηση) ώστε να ερωτηθεί το ΥΠΑΙΘ για την πληρότητα του προγράμματος σπουδών από το αντίστοιχο τμήμα. Το θέμα αυτό ακόμα εκκρεμεί.
Την 5/9/2014 εγκρίθηκαν αιτήματα συναδέλφων για χορήγηση 2ης ειδικότητας (εκτός από 2 περιπτώσεις, γιατί αυτές είναι στις “καταργημένες”).

Για τη Συμμαχία των Εν. Αγων. Κινήσεων Δυτ. Ελλάδας
Ηλίας Παπαχατζής, τακτικό μέλος, κιν. 6974327780 e-mailpapachatzis@sch.gr
Παναγιώτης Μπούρδαλας, αναπλ. μέλος, κιν. 6976791812, e-mail: pmkas2004@yahoo.gr 
18 Σεπτέμβρη 2014
ΥΓ. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή