Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Πορεία προς το Πάθος: Από τη Σαρακοστή στην Ανάσταση

Της Ανδριανής Στράνη
Τελευταία εβδομάδα, πριν από το Πάθος του Δασκάλου, και μικρές σαρακοστές διακοσμούν τις σχολικές τάξεις ακούγοντας αμίλητες και με σταυρωμένα χέρια το μάθημα. Κάθε εβδομάδα που έφευγε παρατηρούσα στην τάξη, έκοβαν κι από ένα πόδι της άφωνης σαρακοστής που με κοίταζε με..... απορία.
Σκεφτόμουν αν ήταν σύμπτωση ή τραγική ειρωνία το γεγονός ότι μέσα σ’ αυτή τη σαρακοστή, βδομάδα με τη βδομάδα, σιγά-σιγά και μεθοδικά έκοβαν οι Ρωμαίοι ιμπεριαλιστές κι από ένα δικαίωμα του καταπιεσμένου Λαού. Για τον Δάσκαλο σχεδίαζαν να του στερήσουν το δικαίωμα να διδάσκει ελεύθερα τον Λαό, φιμώνοντας και ακρωτηριάζοντας τη δημόσια εκπαίδευση.
Το ντόπιο Ιερατείο σε απόλυτη συνεργασία με το Ρωμαϊκό Imperium είχαν καθορίσει τον καιρό για τον θάνατο του Δασκάλου. Η καινούρια εντολή όριζε ότι μέχρι την 4η Απριλίου θα έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία χωρίς καθυστερήσεις για τη Σταύρωση και τον ενταφιασμό του Δασκάλου. Η αξιολόγηση του Δασκάλου θα γινόταν μπροστά στο μεγάλο Συνέδριο των Συμβούλων και στο Πραιτώριο του Ρωμαίου Διοικητή. Πιεστικά, και παρά τη θέλησή του, ο Δάσκαλος έπρεπε να ομολογήσει τις αμαρτίες του ενώπιον Γραμματαίων και Φαρισαίων σύμφωνα με τις υποδείξεις των Αρχιερέων Άννα και Καϊάφα.
Τα τριάκοντα αργύρια είχαν δοθεί, ο Ιούδας είχε τακτοποιηθεί και ο Πιλάτος αφού έτριψε τα χέρια του, ανέλαβε την υπόθεση της χειραγώγησης και της νομιμοποίησης αφού η επιγραφή του Σταυρού έπρεπε να είχε την έγκριση της Ρώμης.
Η Ρωμαϊκή directiva όριζε ότι σε περίπτωση άρνησης και ανυπακοής στην αξιολόγηση, ο Δάσκαλος θα οδηγείτο στο Πραιτώριο με την κατηγορία της ασέβειας στους Νόμους του Αυτοκράτορα.
«Περίλυπος εστίν η ψυχή μου έως θανάτου» και το πένθος βαρύ στις ατελείωτες συνεδριάσεις των συλλόγων για την επικύρωση της διαταγής, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις αβάσταχτη ελαφρότητα.
Μερικοί σιγομουρμούριζαν: «Ας γίνει κι αυτό· δεν είναι και τίποτα σοβαρό», ενώ άλλοι που ήθελαν να υπογράψουν και να ξεμπερδεύουν έλεγαν κλείνοντας το μάτι στον εκατόνταρχο: «Μήπως ο Δάσκαλος θα σώσει τον κόσμο; Οι Μεσσίες τελειώσανε!»
Με τις υπογραφές στο χαρτί του Συνεδρίου οδεύουμε προς το τέλος της εβδομάδας και ο Δάσκαλος ακολουθεί την πορεία προς τον Γολγοθά. Οι Αγωνιστές και Ζηλωτές μετά τις πρώτες συγκρούσεις με τη Ρωμαϊκή Λεγεώνα έδωσαν το μήνυμα της αντίστασης και της ανυπακοής καθώς υποχωρούσαν προσωρινά εκτός των Τειχών.
Η εξέλιξη ίσως να είναι προδιαγεγραμμένη, χιλιάδες χρόνια πριν και η σταύρωση του Δασκάλου να φαίνεται αναπόφευκτη. Αλλά εάν αυτή είναι η εξέλιξη της Ιστορίας, τότε τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την επερχόμενη Έγερση. Ρωμαίοι, Γραμματείς και Φαρισαίοι γνωρίζουν καλά ότι ο Δάσκαλος θα ξανασυναντήσει τους μαθητές του στην πορεία προς Εμμαούς για τους αγώνες του Μέλλοντος.

Συνάδελφοι, Καλή Ανάσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή