Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» ΕΣΠΑ ή εισαγωγή του εργασιακού μεσαίωνα στην εκπαίδευση και σε όλο το δημόσιο!

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έρχεται να δώσει ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα. Να συμπιέσει κι άλλο προς τα κάτω μισθούς και μεροκάματα με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας που με την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Είναι οι πρώτες πράξεις του δράματος για την εργασία που θέλουν να επιβάλουν σε όλους μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι πριν έξι μήνες έβγαλαν σε διαθεσιμότητα τους σχολικούς φύλακες και τώρα προσλαμβάνουν επιστάτες στα σχολεία με.. τους νέους όρους.

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ με ελαστικές σχέσεις εργασίας κατακλύζουν την εκπαίδευση και προδιαγράφουν το μέλλον όλων μας. Επιδίωξη τους είναι, αφού απολύουν όσους διατηρούν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να προσλαμβάνουν στη θέση τους ίδιους ή άνεργους με εξευτελιστικούς μισθούς, χωρίς ουσιαστική ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Αυτό στην εκπαίδευση αφορά το μόνιμο προσωπικό, τους αναπληρωτές κρατικού προϋπολογισμού και τους αναπληρωτές των παλιών ΕΣΠΑ. Ειδικά για τους αναπληρωτές δεν είναι τυχαία η συζήτηση που έχει ανοίξει στους κυβερνητικούς κύκλους για μοριοδότηση του χρόνου ανεργίας και όχι του χρόνου προϋπηρεσίας. Γιατί ο καπιταλισμός την εποχή της πιο βαθιάς συστημικής κρίσης του, χρησιμοποιεί την ανεργία ως πολιορκητικό κριό για να κερδοφορήσει, καταστρέφοντας τις προηγούμενες σταθερές σχέσεις εργασίας και τους ανθρώπους που τις κατείχαν. Την ίδια στιγμή, για να σωθεί από την οργή και το θυμό των εκατομμύρια ανέργων-θυμάτων της πολιτικής του, δημιουργεί εκ περιτροπής έξοδο από την ανεργία, δίνει περιστασιακά δουλειά σε λίγους, τους ξεζουμίζει, και στη συνέχεια τους πετά ξανά στην ανεργία για να πάρει άλλους. 

Mε το πρόγραμμα αυτό του ΟΑΕΔ επιχειρήθηκε πριν λίγο καιρό να προσληφθούν συνάδελφοι νηπιαγωγοί για να στελεχώσουν τα νηπιαγωγεία. Δεν ολοκληρώθηκε γιατί το ζήτημα αποκαλύφθηκε από τους συλλόγους Π.Ε. και γιατί είναι αντισυνταγματική η πρόληψη εκπαιδευτικών από φορέα που είναι διαφορετικός από το υπουργείο Παιδείας. Σκόπελος που «πολυμήχανη» κυβέρνηση επιδιώκει να ξεπεράσει.

Τα «προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» αποτελούν ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην «αναπτυγμένη Δύση» ως μέτρα εξαγοράς της ποινής φυλάκισης για μικροπαραβάτες.

Το ονομάζουν πρόγραμμα «εκτάκτων αναγκών», «ειδικών συνθηκών και ειδικών διαδικασιών», για να ξεφύγουν από την πάγια εργατική νομοθεσία και των κεκτημένων εργατικών δικαιωμάτων.

Οι όροι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εργαστούν για πέντε μήνες ο άνεργοι, μοιάζουν με καθεστώς μεσαίωνα και γαλέρας.

Το δημόσιο γίνεται ο πιο βάρβαρος και στυγνός εργοδότης, διαμορφώνοντας μισθούς πείνας και εξαθλίωσης των 420 τον μήνα ή 17ευρώ την μέρα και των 490 ή 19 ευρώ αντίστοιχα για οκτάωρη απασχόληση, πιο κάτω και από τον κατώτερο νομοθετημένο μισθό, ανεβάζοντας στα ύψη την υπερεκμετάλλευση του εργαζόμενου. Αυτή τη μισθωτή εξαρτημένη εργασία την ονομάζουν «κοινωφελή εργασία» και τον άνεργο που θα εργαστεί με το πρόγραμμα αυτό τον ονομάζουν «ωφελούμενο» και όχι εργαζόμενο.

Οι εργαζόμενοι με το πρόγραμμα αυτό, δεν έχουν δικαίωμα ούτε αναρρωτικής άδειας, επιδόματος αδείας, δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων. Δεν δικαιούνται επίδομα παιδιών, προϋπηρεσίας κατά παράβαση της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας.

Δεν μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας με τη λήξη της σύμβασης γιατί δε θεωρούνται εργαζόμενοι, και δεν μπορούν να ξανακάνουν τα χαρτιά τους στην επόμενη προκήρυξη.

Θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν βασικές ανάγκες λειτουργίας των υπηρεσιών, να αντικαταστήσουν και να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται στις υπηρεσίες από αυτούς που βγάζει βίαια η συγκυβέρνηση στη διαθεσιμότητα – απόλυση και θα τους πετάξουν ως αναλώσιμους έπειτα από πέντε μήνες και πάλι στην ανεργία.

Έτσι, οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε «ωφελούμενους ανέργους», «γυμνούς» από εργασιακά δικαιώματα και ο μισθός μετατρέπεται σε μη τακτικά καταβαλλόμενο «επίδομα εργασίας» που αντικαθιστά το επίδομα ανεργίας.

50.000 είναι οι «ωφελούμενοι» δούλοι που προσλαμβάνονται. Αυτό είναι το success story της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τους εργαζόμενους. Εργαζόμενοι με 490€ και 427€ το μήνα σε θέση μόνιμων εργαζομένων για τη φύλαξη και καθαριότητα των σχολείων, για τη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και άλλες ειδικότητες με μισθούς φτώχειας, πείνας και εξαθλίωσης. Εργαζόμενοι που μετατρέπονται απλά σε «ωφελούμενους».

Η φθηνή ευέλικτη εργασία είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν. Αυτός είναι ο στόχος της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Η απαξίωση και η διάλυση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου, η απαξίωση, η εργασιακή ανασφάλεια και οι ελαστικές σχέσεις των εκπαιδευτικών, αυτών που θα μείνουν και δεν θα μπουν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας και της απόλυσης. Ένα σχολείο με εργαζομένους πολλών ταχυτήτων, χωρίς εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς συνδετικό ιστό, έρμαια της πολιτικής εξόντωσης που αποφασίζει και εφαρμόζει η συγκυβέρνηση σε συνεργασία με το κεφάλαιο, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Απαιτούμε:

Μετατροπή όλων των συμβάσεων ελαστικής εργασίας σε μόνιμες προσλήψεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Καμία διαθεσιμότητα-απόλυση. Να παρθούν πίσω όσες έγιναν μέχρι τώρα

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-Ε.Ε.-ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
http://www.sylaristotelis.com/ -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή