Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΑΓΓΛΙΑ: Διευθύντρια αυτοκτόνησε έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της (Guardian, 1/1/2013)

Ελένη Mann, που περιγράφεται από τον σύζυγό της ως «το ωραιότερο, πιο ευγενικό και πιο αφοσιωμένο άτομο που θα μπορούσε να ανταποκριθεί ποτέ»
Η διδασκαλία καταγράφεται ως ένα από τα πιο αγχωτικά επαγγέλματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα ποσοστά των αυτοκτονιών να βρίσκονται ένα τρίτο πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.

Διευθύντρια σχολείου που αισθάνθηκε πίεση μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη της θέσης της σε ένα σχολείο της πρωτοβάθμιας στο Worcestershire αυτοκτόνησε, όπως αποφάνθηκε ο ιατροδικαστής. 
Το σώμα της Helen Mann ανακαλύφθηκε στο Sytchampton Endowed First School, κατά τη διάρκεια μιας ημέρας κατάρτισης-σεμιναρίου, το Νοέμβριο του περασμένου έτους. 
Η κ. Μann ήταν παντρεμένη με δύο γιους και ζούσε στο Worcester.
Η δικαστική έρευνα του ιατροδικαστή του Worcestershire στο Stourport αναφέρει για τη 43χρονη Mann, η οποία ήταν διευθύντρια του σχολείου για έξι μήνες, πως η υγεία της άρχισε γρήγορα να ...
χειροτερεύει αμέσως αφότου ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα, για πρώτη φορά στη θέση της διευθύντριας. Ο θάνατος της Mann, που χαρακτηρίζεται από τον σύζυγό της Φίλιππο της ως «το ωραιότερο, το πιο ευγενικό και το πιο αφοσιωμένο άτομο που θα μπορούσε ποτέ να συναναστραφεί κάποιος", είναι μια θλιβερή υπενθύμιση των υψηλών επιπέδων του στρες που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί, σε ένα επάγγελμα που έχει από καιρό καταταχθεί μεταξύ των χειρότερων σε σχέση με τις ασθένειες του άγχους. 
Τα μέλη της οικογένειας της και οι συνεργάτες της, δήλωσαν ότι η Mann είχε χάσει βάρος, κι ο σύζυγός της αποκάλυψε ότι είχε πάρει υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων της αναρρωτικής της άδειας που είχε λάβει λόγω της επιδείνωσης της υγείας της.

Η Marguerite Elcock, αναπληρώτρια ιατροδικαστής, δήλωσε: «Η κ. Mann ήταν αφοσιωμένη και επαγγελματίας δάσκαλα. Μια κυρία που είχε πολύ υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό της, και αισθάνθηκε υπερβολική πίεση στο νέο της ρόλο ... Φοβήθηκε την αποτυχία και αυτοκτόνησε , όταν οι πιέσεις αυτές έγιναν αφόρητες για εκείνη.
Η ετυμηγορία της αυτοκτονίας έχει πλέον καταγραφεί».
Μία υπόθεση στο δικαστήριο επιλύσεως εργατικών διαφορών από έναν αναπληρωτή καθηγητή που είχε απολυθεί φαίνεται να βαραίνει τη Mann, μολονότι η αίτηση του είχε διευθετηθεί πριν η Mann αυτοκτονήσει.
Τον Σεπτέμβριο, η Μann είχε καταρρεύσει σε μια συνάντηση για τους νέους διευθυντές. Ο θεραπευτής της Mann ανέφερε σε δήλωσή του κατά την ακροαματική διαδικασία ότι η Mann παρέμενε ξύπνια τη νύχτα ανησυχώντας για την εργασία της.
Στην ακροαματική διαδικασία οι συναδέλφοι της Mann ανέφεραν πως το σχολείο ήταν χωρίς μόνιμο επικεφαλής διευθυντή για πέντε τρίμηνα και είχαν διεξαχθεί πολλαπλοί γύροι συνεντεύξεων για την πλήρωση της θέσης, παρά το γεγονός ότι το σχολείο έχει τιμηθεί δύο φορές με την πολυπόθητη "εξαιρετική" βαθμολογία από τον επιθεωρητή της Ofsted.
Αν και το σχολείο -που βρίσκεται σε ένα χωριό μεταξύ του Κιντερμίνστερ και Worcester δεν επρόκειτο σύντομα να επιθεωρηθεί από την Ofsted. Σε μια προγενέστερη άτυπη επιθεώρηση της ευρύτερης περιοχής Worcestershire, η εκπαιδευτική αρχή είχε εκτιμήσει ότι το σχολείο ήταν απίθανο να διατηρήσει την εξαιρετική του βαθμολογία κατά την επόμενη επιθεώρηση.
Η Stephanie Galt, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του σχολείου είπε στην ακροαματική διαδικασία ότι η Μann της είχε πει πως «ανησυχεί πολύ» για το πότε θα γίνει η επόμενη επιθεώρηση-αξιολόγηση και της είχε ζητήσει να την καθησυχάσει. 
Η διδασκαλία και η εκπαίδευση θεωρούνται από τα πιο αγχωτικά επαγγέλματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα ποσοστά των αυτοκτονιών να βρίσκονται ένα τρίτο πάνω από εκείνα του εθνικού πληθυσμού. Κατά την τελευταία δεκαετία, δάσκαλοι των ηλικιών 35 - 63 ετών αυτοκτονούν κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με την Εκτελεστική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας, στα επαγγέλματα σχετικά με τη διδασκαλία και την εκπαίδευση καταγράφονται κάθε χρόνο 2.340 περιπτώσεις για κάθε 100.000 εκπαιδευτικούς που υποφέρουν από εργασιακό άγχος, και μόνο τα επαγγέλματα της νοσηλευτικής έχουν χειρότερο ρεκόρ. Ο μέσος όρος στον κλάδο της βιομηχανίας είναι 1.220 περιπτώσεις ανά 100.000 εργαζομένους κάθε χρόνο και στους ξυλουργούς και τους εξειδικευμένους κατασκευαστές αναφέρονται μόλις 580 περιπτώσεις.
Η Stefan Galt, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του σχολείου, στην ανάκριση είπε πως η κ. Mann είχε αναφέρει πως «ανησυχεί πολύ» για το πότε θα είναι η επόμενη Ofsted επιθεώρηση. Η Δρ Galt, δήλωσε: «Το σχολείο είχε χαρακτηριστεί ως «εξαιρετικό» στην προηγούμενη επιθεώρηση και εκείνη ανησυχούσε ότι δε θα παρέμενε ο χαρακτηρισμός « εξαιρετικό », αν ήταν να γίνει σύντομα η επόμενη».

«Είχε αναφερθεί αυτό σε συνεδρίαση από τουλάχιστον ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σχολείου και όλοι είπαν ότι αντιλαμβανόμαστε πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί, αλλά όχι με οποιοδήποτε σφάλμα της».

Η διοικητική έρευνα που έχει αναλάβει η τοπική διεύθυνση εκπαίδευσης για να κάνει τη δική της εκτίμηση είχε αποκαλύψει πως το Μάιο του περασμένου έτους, το σχολείο ήταν απίθανο να διατηρηθεί στην κορυφαία βαθμολογία του Ofsted.

Η Δρ Galt περιγράφει την κ. Μann ως «θετική» όταν ανέλαβε το σχολείο."Είχε μεγάλο ενθουσιασμό για τη δουλειά της και για να υλοποιήσει αυτά που ήθελε να δει για το σχολείο."Είχε να κάνει ακριβώς αυτά που ελπίζαμε ότι θα πραγματοποιούσε."

Στην ακροαματική διαδικασία ειπώθηκε πως ένα από τα καθήκοντα που έπρεπε να εκτελέσει ήταν η απόλυση των εκπαιδευτικών μερικής απασχόλησης, στο τέλος του σχολικού έτους - κάτι που ήταν δύσκολο για εκείνη και είχε "αρνητικές επιπτώσεις πάνω της».

Η Δρ Galt δήλωσε πως τα εργασιακά ζητήματα "δεν ήταν του χαρακτήρα της » και η κ. η Μann βρήκε τη διοικητική εξέταση "πολύ δύσκολη". "Η καταγγελία για καταχρηστική απόλυση έγινε, έπρεπε να διεκπεραιωθεί κι αυτό το γεγονός τη βάρυνε αρκετά".

Η ανάκριση έγινε στο σχολείο, με τους δικηγόρους της Τοπικής Εκπαιδευτικής Αρχής, και κατέληξε σε εξωδικαστική επίλυση με την αναπληρώτρια Miss Mercer τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή