Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να εφαρμόσει καινούργια «Αθηνά»

Καταπέλτης η ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση...
Παιδείας, πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν εφαρμόζουν τον νόμοπλαίσιο, αφήνουν προβλήματα και στρεβλώσεις να λιμνάζουν, δεν προχωρούν στις γενναίες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας, ορθώνοντας έτσι, επί της ουσίας, εμπόδια στη δύσκολη προσπάθεια που κάνει η χώρα για να...... βγει από το τέλμα! Καταπέλτης είναι η ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) που παρουσιάζει σήμερα η «Κ». «Ο Ν. 4009/2011 επιχειρεί να θεραπεύσει ένα σημαντικό μέρος από τα προβλήματα», λέει η ΑΔΙΠ και τονίζει: «Σε κάθε περίπτωση, παρατηρείται υπερβολική καθυστέρηση στην εφαρμογή του».

Οσο για την αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην οποία προχώρησε φέτος το υπουργείο Παιδείας (το λεγόμενο «σχέδιο Αθηνά») η ΑΔΙΠ ζητεί μία... νέα «Αθηνά». «Παρά τις σχετικές διακηρύξεις, το εν λόγω σχέδιο δεν κατάφερε να εισαγάγει την απαιτούμενη γενναία μεταρρυθμιστική τομή στον χάρτη των ΑΕΙ της χώρας», αναφέρει, προσθέτοντας ότι το υπ. Παιδείας δεν έκανε «συνεπή και ομοιόμορφη εφαρμογή κριτηρίων, η οποία είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της συναίνεσης και ενεργού συμμετοχής των ιδρυμάτων» και προτείνει «να καταλήξει η Πολιτεία το ταχύτερο σε ένα συνολικό σχέδιο προοπτικής με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί, το οποίο θα μπορεί να εφαρμοστεί σε φάσεις, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Συγκεκριμένα, η ΑΔΙΠ συστήνει, μεταξύ άλλων, στο υπ. Παιδείας:

• Αναθεωρήστε τα κριτήρια εισαγωγής των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίνοντας βάρος στην άποψη των ΑΕΙ.

• Τηρήστε την αναλογία φοιτητών και μόνιμου διδακτικού προσωπικού στα ΑΕΙ, σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές.

• Καθορίστε συγκεκριμένα κριτήρια για την κατανομή της χρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

• Αποσαφηνίστε την ταυτότητα μεταξύ προγραμμάτων σπουδών των ΤΕΙ και των πανεπιστημίων και προχωρήστε στη χορήγηση των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων.

• Αναπτύξτε πολιτική στον τομέα της έρευνας.

Από τις ηγεσίες των ΑΕΙ η ΑΔΙΠ ζητεί, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• Συντονίστε καλύτερα το εκπαιδευτικό έργο των διαφόρων Τμημάτων.

• Θεσπίστε την υποχρεωτική παρακολούθηση των μαθημάτων από τους φοιτητές.

• Ενισχύστε τη συνεργασία με επαγγελματικές ενώσεις και άλλα ΑΕΙ.

• Χαράξτε ερευνητική στρατηγική.

Στους πανεπιστημιακούς, ως μέλη ενός τμήματος, η ΑΔΙΠ τονίζει:

• Περιορίστε τον μεγάλο αριθμό μαθημάτων, ιδιαίτερα των κατ’ επιλογή.

• Τηρήστε την υποχρεωτική αλληλουχία των μαθημάτων, όπου αυτό απαιτείται.

• Εξορθολογίστε τη μέθοδο αξιολόγησης των φοιτητών σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους και όχι μόνον από τις εξετάσεις.

• Εξορθολογίστε τα προγράμματα σπουδών και τις κατευθύνσεις μέσα στα Τμήματα σε συνάρτηση με το εθνικό πλαίσιο προσόντων, τις απαιτήσεις της επιστήμης και τις ανάγκες της κοινωνίας.

• Χρησιμοποιήστε σύγχρονη εκπαιδευτική μεθοδολογία, που θα ενισχύσει την ενεργό συμμετοχή στη μαθησιακή διαδικασία και την κριτική σκέψη των φοιτητών και δώστε βάρος στη χρήση πολλαπλής βιβλιογραφίας.

Αφήνουν ανοιχτό το ΕΚΠΑ, αλλά συνεχίζουν την απεργία

το Πανεπιστήμιο Αθηνών από τη Δευτέρα, μετά το τρίμηνο «λουκέτο» του λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων του. Χθες, υπό την πίεση της Συγκλήτου και των φοιτητών, η απεργιακή επιτροπή των υπαλλήλων, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, αποφάσισε «να παραδώσει τα κλειδιά του ιδρύματος», συνεχίζοντας πάντως την απεργία. Βέβαια, το ερώτημα είναι εάν τη Δευτέρα εξωπανεπιστημιακοί ή και φοιτητές επιχειρήσουν, μέσω καταλήψεων σχολών, να εμποδίσουν την έναρξη των μαθημάτων.

Ειδικότερα, στη χθεσινή συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε με μικρή συμμετοχή (201 παρόντες από 1.337), η απεργιακή επιτροπή (προσκείμενη σε ΣΥΡΙΖΑ και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με δύο νέες 24ωρες απεργίες έως και την Τρίτη. «Συνεχίζουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα μαθήματα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Εμείς θα παραδώσουμε τα κλειδιά και εάν νομίζουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν πανεπιστήμιο χωρίς διοικητικούς, τότε ας το κάνουν», δήλωσε το μέλος της επιτροπής Ζαχαρίας Τριγάζης.

Βέβαια, το Δ.Σ. του συλλόγου διοικητικών έχει κηρύξει τη λήξη της απεργίας και κάλεσε τους υπαλλήλους στις θέσεις τους από τη Δευτέρα, ενώ ήδη πολλοί επέστρεψαν από χθες. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες έξω από τα γραφεία των οικονομικών υπηρεσιών του ΕΚΠΑ στη Χρήστου Λαδά επικράτησε ένταση, αφού απεργοί εμπόδισαν συναδέλφους τους να εισέλθουν στο κτίριο για να εργαστούν. Μάλιστα, στον χώρο εκλήθη η Αστυνομία. Ο διχασμός των διοικητικών κατά πολλούς αποδυναμώνει τη θέση τους στις συζητήσεις που γίνονται με το υπ. Παιδείας ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα κάποιοι εκ των διαθεσίμων να επιτρέψουν στην εργασία τους (με άλλο νομικό καθεστώς).

Επίσης, οι πρυτάνεις θεωρούν ότι την κατάσταση δυναμιτίζει η παραπομπή του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος. «Εάν δεν γινόταν, σήμερα το ΕΚΠΑ θα ήταν ανοιχτό», δήλωσε ο κ. Ιω. Μυλόπουλος, πρύτανης του ΑΠΘ και προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, που ολοκλήρωσε χθες την τακτική της συνεδρίαση. «Οσοι κλαίνε υποκριτικά για ένα χαμένο εξάμηνο θα συνειδητοποιήσουν σύντομα ότι θα χαθούν δεκάδες, εκατοντάδες εξάμηνα. Τα μεγάλα προβλήματα θα αποκαλυφθούν στο άμεσο μέλλον», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ:Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή