Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Κάηκε το Ρίο χτες το βράδυ - Βίαια επεισόδια μετά από ογκώδη διαδήλωση εκπαιδευτικών

Επεισόδια ξέσπασαν χθες βράδυ στο Ρίο ντε Τζανέιρο κατά την διάρκεια διαδήλωσης τουλάχιστον 10.000 απεργών εκπαιδευτικών και υποστηρικτών τους, η οποία εκτραχύνθηκε όταν μια μικρή ομάδα μασκοφόρων αναρχικών στοχοθέτησε τράπεζες και δημόσια κτίρια στο κέντρο της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης.

Η κατάσταση στη Βραζιλία παραμένει τεταμένη από τον Ιούνιο, όταν έγιναν μαζικές διαδηλώσεις για το κόστος των συγκοινωνιών, τις υπέρογκες δαπάνες για.......
τις προετοιμασίες ενόψει της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016 και την ενδημική διαφθορά στην πολιτική σκηνή.

Φωνάζοντας «να πέσει αυτή η κυβέρνηση! Έξω ο Καμπράλ κι ο Πάες!» (σ.σ. αντίστοιχα ο Σέρτζιο Καμπράλ, κυβερνήτης στην πολιτεία, και ο Εντουάρντο Πάες, ο δήμαρχος της πόλης), χιλιάδες διαδηλωτές —εκπαιδευτικοί και υποστηρικτές τους— διαδήλωσαν χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό έκτροπο χθες στην λεωφόρο Ρίο Μπράνκο ως την πλατεία Σινελάντια, όπου βρίσκεται το δημαρχείο.
Όταν έπεσε το σκοτάδι όμως άρχισαν τα πρώτα επεισόδια, πρωτοστατούντων περίπου 200 μελών του «Μπλακ Μπλοκ». Ένα λεωφορείο πυρπολήθηκε, βιτρίνες καταστημάτων και υποκαταστημάτων τραπεζών έσπασαν και υψώθηκαν οδοφράγματα. Μια ομάδα έσπασε τις πόρτες του δημαρχείου, άλλοι πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες στην πρόσοψή του και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων στον δρόμο.

Μπροστά από το κτίριο του δημαρχείου άλλοι διαδηλωτές άναψαν μια φωτιά κι έγραψαν με κόκκινα γράμματα στην πρόσοψη το σύνθημα: «+ βιβλία και - δακρυγόνα».

Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από μια μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας που έκανε χρήση δακρυγόνων. Έντεκα πρόσωπα, ανάμεσά τους ένας ανήλικος, συνελήφθησαν πριν απελευθερωθούν ελλείψει αποδείξεων για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες εναντίον τους, σύμφωνα με την έκδοση της εφημερίδας O Globo στο Διαδίκτυο.

Και στο Σάο Πάολο όμως μια διαδήλωση υπέρ των εκπαιδευτικών αμαυρώθηκε από επεισόδια. Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις αστυνομικοί, τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα O Diario.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα και τους εκπαιδευτικούς —οι οποίοι βρίσκονται σε απεργίες επί δύο μήνες— περίπου 50.000 πρόσωπα απάντησαν στην έκκληση να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις. Η αστυνομία υπολόγισε τον αριθμό των διαδηλωτών σε 10.000.

«Το σχέδιο αυτό είναι αντισυνταγματικό και πρέπει να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί από το σχέδιο του συνδικάτου» των εκπαιδευτικών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια δασκάλα 45 ετών. 

Οι εκπαιδευτικοί απεργούν εδώ και 53 ημέρες απαιτώντας αυξήσεις μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. Η απεργία πλήττει 600.000 μαθητές δημόσιων σχολείων, που συνήθως προέρχονται από τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού τα οποία δεν μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.
από zeidoron

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή