Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Το UNFOLLOW 21 κυκλοφορεί. Ζητήστε το στα περίπτερα.

Διαβάστε στο UNFOLLOW 21:
«Ο πόλεμος των επιχειρηματιών: Διαιτητής ο Σαμαράς, εντολές από το εξωτερικό», ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου
«Στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα», ρεπορτάζ της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου
«Το μεγάλο ψέμα του Άδωνη Γεωργιάδη», ρεπορτάζ του ειδικού συνεργάτη Κώστα Γυφτοδήμου
«“Κουλτούρα πληρωμών”: Ο Σαμαράς έχει συμφωνήσει τους πλειστηριασμούς με την τρόϊκα», ρεπορτάζ του Αυγουστίνου Ζενάκου και του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου
«Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;», άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου
«Γερμανία: Εκλογές χωρίς πολιτική», άρθρο του Άρη Χατζηστεφάνου
«Η παιδεία και η πανούκλα», ρεπορτάζ της Ντίνας Ιωακειμίδου
«Μπίζνες με ξένα κόλλυβα: Με δανεικά αγόρασαν τον ΟΠΑΠ», ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου
««Κυπριακές τράπεζες: Θυσία στο βωμό της Πειραιώς», ρεπορτάζ του......
Λεωνίδα Βατικιώτη
Η κατασκευή της ειλικρίνειας», άρθρο του Δημήτρη Παπανικολάου.
«Νέα Δημοκρατία και μεταναστευτικό: Χρυσαυγιτισμός με γαλάζιο κοστούμι», ρεπορτάζ του SPY- Jungle Report.
«Ρητορική της συμμόρφωσης και περιφρόνηση του κοινού», άρθρο της Έφης Γιαννοπούλου και του Θεόφιλου Τραμπούλη

Οι στήλες του UNFOLLOW:

«Τεχνηέντως» του Αυγουστίνου Ζενάκου, «Κόκκινη γραμμή» του Νίκου Μπογιόπουλου, «Μεσαιωνικά» του Θεόφιλου Τραμπούλη, «Αυθάδειες» της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου, «Ανάβαλε για λίγο το θάνατό σου» του Old Boy, «Ερωτοπραξίες» του George Le Nonce, «Infowar» του Άρη Χατζηστεφάνου, «Κομμενταρήσιοι» του Αδάμ Γιαννίκου, «Διάπλασις των παίδων» του Πιτσιρίκου, «Αδέσποτη» του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου, «Πρακτικά»του Παναγιώτη Φραντζή.

Τα θέματα του UNFOLLOW 21, αναλυτικά:

«Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;», άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου. Ο Μαρξ αστειευόταν λέγοντας ότι το να μιλάς για πολιτική οικονομία είναι το δεύτερο κουραστικότερο πράγμα μετά το να… γράφεις για πολιτική οικονομία. Όμως αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε.

«Η κατασκευή της ειλικρίνειας», άρθρο του Δημήτρη Παπανικολάου. Η νέα ειλικρίνεια έχει πια εξελιχθεί σε προνομιακό πλαίσιο έκφρασης ενός λόγου «κοινής λογικής», μεσότητας και «αναγκαίου εκσυγχρονισμού», που όμως ουσιαστικά δεν είναι παρά ένας λόγος συμμόρφωσης και δικαιολόγησης των συνθηκών της κρίσης. Δεν χρησιμοποιεί άλλωστε την προσωπική εμπειρία ως μοχλό κατανόησης αλλά την προσωπική έκθεση ως τρόπο δημιουργίας μιας συνθήκης εμπιστοσύνης. 

«Γερμανία: Εκλογές χωρίς πολιτική», άρθρο του Άρη Χατζηστεφάνου. Η μόνη προοπτική για τη Γερμανία είναι η ακόμη συντηρητικότερη στροφή, με τα ΜΜΕ να ζητούν ακόμη «σκληρότερη πολιτική», καθώς ολοένα περισσότεροι γερμανοί βυθίζονται στη φτώχεια. Την ίδια στιγμή το ζήτημα της Ελλάδας μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στις γερμανικές εκλογές αλλά η έκβαση των γερμανικών εκλογών φαίνεται ότι δεν θα παίξει κανέναν ρόλο στο ζήτημα της Ελλάδας. Απεναντίας, η καταστροφή καραδοκεί για όλη την Ευρώπη.

«Ο πόλεμος των επιχειρηματιών: Διαιτητής ο Σαμαράς, εντολές από το εξωτερικό», ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου. Ρόλους «διαιτητή» και «δικαστή» καλείται να παίξει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον πόλεμο που έχει ήδη ξεσπάσει ανάμεσα στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους για την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας. Πάντως τα νήματα κινούνται από χέρια που βρίσκονται έξω από τη χώρα.

«Το μεγάλο ψέμα του Άδωνη Γεωργιάδη», ρεπορτάζ του ειδικού συνεργάτη Κώστα Γυφτοδήμου. Η Ελλάδα κατέχει τη 18η θέση μεταξύ των 27 κρατών - μελών της Ε.Ε στις δαπάνες υγείας. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στον υπουργό που ετεοιμάζεται να διαλύσει ότι έχει απομείνει από το δημόσιο σύστημα υγείας με μοναδικό επιχείρημα το προκλητικό ψέμα ότι δήθεν η Ελλάδα έχει ένα από τα ακριβότερα συστήματα υγείας στην Ε.Ε.

«Στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα», ρεπορτάζ της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου. Η Ελλάδα είναι μια χώρα κολαστήριο. Παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα με τόση βαναυσότητα, που η κυβερνώντες της και οι προϊστάμενοι των αρχών της θα έπρεπε να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Αντ’ αυτού, αυτοί που θα έπρεπε να είναι υπόλογοι ως αρχιτέκτονες μιας βαρβαρότητας που μόνο σε φασιστικά καθεστώτα έχουμε δει στο παρελθόν, εξακολουθούν να γίνονται δήμιοι των κατατρεγμένων. 

«Νέα Δημοκρατία και μεταναστευτικό: Χρυσαυγιτισμός με γαλάζιο κοστούμι», ρεπορτάζ του SPY- Jungle Report. Πολύ πριν ο Αντώνης Σαμαράς παραστήσει προεκλογικά τον εθνικό απελευθερωτή, μιλώντας για «ανακατάληψη των πόλεών μας» από τους μετανάστες, ή τον μεταμοντερνό Ηρώδη, που δεσμευόταν να διώξει τα αλλοδαπά νήπια από τους παιδικούς σταθμούς, το κλίμα ξενοφοβίας και δαιμονοποίησης των μεταναστών καλλιεργούνταν συστηματικά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

«Μπίζνες με ξένα κόλλυβα: Με δανεικά αγόρασαν τον ΟΠΑΠ», ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου. Μπορεί ένας επιχειρηματικός όμιλος να προχωρά στην εξαγορά του ΟΠΑΠ, όταν ο ένας εκ των βασικών μετόχων του χρωστά εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο; Μπορεί! Είναι δυνατόν η αγορά του ΟΠΑΠ από την εταιρεία Emma Delta να έγινε με δάνεια που χορηγήθηκαν από ελληνικές τράπεζες, την ανακεφαλαιοποίηση και την στήριξη των οποίων έχει φορτωθεί στην πλάτη του το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός; Είναι!

«Κυριακές τράπεζες: Θυσία στο βωμό της Πειραιώς», ρεπορτάζ του Λεωνίδα Βατικιώτη. Οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιήθηκαν για να σώσουν τις μητρικές τους εταιρείες αλλά τον Μιχάλη Σάλλα: Για το πρώτο τρίμηνο του 2013, ο Όμιλος Πειραιώς δημοσιοποίησε κέρδη 3,6 δις ευρώ, με τα 3,2 δις να προέρχονται από τις κυπριακές τράπεζες ενώ μόλις ένα χρόνο πριν, ο όμιλος είχε εμφανίσει ζημιές 0,2 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή, η οικονομική ερήμωση της Κύπρου συνοδεύεται και από το άνοιγμα του ζητήματος της Αμμοχώστου από την κυβέρνηση Αναστασιάδη…

«“Κουλτούρα πληρωμών”: Ο Σαμαράς έχει συμφωνήσει τους πλειστηριασμούς με την τρόϊκα», ρεπορτάζ τουΑυγουστίνου Ζενάκου και του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει με νόμο στην άμεση άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όπως είχε προαποφασίσει, ακολουθώντας πιστά τις μνηνονιακές της δεσμεύσεις. Από τους πρώτους μήνες του 2014, χιλιάδες σπίτια θα γίνουν βορά των τραπεζών. Την ίδια στιγμή, η δυνατότητα πλειστηριασμών διευκολύνει την πώληση των «κόκκινων δανείων» σε ξένα funds. 

«Η παιδεία και η πανούκλα», ρεπορτάζ της Ντίνας Ιωακειμίδου. Το ποσοστό του ΑΕΠ για την εκπαίδευση το 2013 προσδιορίζεται στο 2,51%, θέτοντάς μας στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κοινότητας. Έχουμε τους πιο κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς στην Ευρώπη και το λιγότερο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό ανά μαθητή. Παρ’ όλα αυτά, η επίθεση κατά των εκπαιδευτικών και της παιδείας συνεχίζεται, με πρόσχημα την «επάρατη μονιμότητα».

«Οικονομική ή οικολογική κρίση μέρος Μέρος Γ'», ρεπορτάζ της Νέλλης Ψαρρού. Στο τρίτο μέρος του αφιερώματος σχετικά με την προτεραιότητα προστασίας του περιβάλλοντος εν καιρώ κρίσης θα αναφερθούμε στο συνολικό σκεπτικό και στις λύσεις που προτείνονται από πολίτες, θεωρητικούς και κινηματικές διαδικασίες που προκρίνουν μια συλλογική οικολογική οπτική έναντι της οικονομικής. Στο θεωρητικό πλαίσιο θα μιλήσουμε για την αποανάπτυξη και σε πρακτικό για τη δημιουργία οικοκοινοτήτων.

«Το “Ιερόν Κατάστημα”: Η Μεγαλόχαρη της Τήνου και η κατασκευή της λατρείας Μέρος Β'», ρεπορτάζ τουΑυγουστίνου Ζενάκου. Το προσκύνημα της εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Τήνο δεν είναι απλώς μια διάσημη θρησκευτική τελετουργία. Είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο. Στο δεύτερο αυτό μέρος του κειμένου, εξετάζουμε τις έννοιες της ιδεολογίας και της θρησκείας και τον τρόπο με τον οποίο μας βοηθούν να αντιληφθούμε την συγκρότηση του ελληνικού εθνικού κράτους.

«Ρητορική της συμμόρφωσης και περιφρόνηση του κοινού», άρθρο της Έφης Γιαννοπούλου και του Θεόφιλου Τραμπούλη. Με όλο και πιο προκλητικές τοποθετήσεις προβεβλημένοι συγγραφείς καταφέρνουν να ξεσηκώνουν βίαιες αντιδράσεις από το κοινό τους. η αντιπαράθεση που προκαλούν, όσο κι αν προσπαθεί να παρουσιαστεί ως μάχη ενάντια στην οχλοκρατία, στην ουσία συσκοτίζει έναν αγώνα για την κυριαρχία στο χώρο του πολιτισμού και της διανόησης, στον οποίο δεν έχουν καν τα μέσα για να συμμετάσχουν.

Στο UNFOLLOW 21 διαβάστε ακόμη:

«Ο σάντου της Γκάλτα», διήγημα του Χρήστου Χρυσόπουλου
«Ο αόρατος άνθρωπος ή σχέδιο για μια επανάσταση», ποίημα του Γιάννη Στίγκα
«Ο εθνικολαϊκισμός ως πολεμική αντιέννοια», κριτική του Χρήστου Νάτση
«Με τον τρόπο του οικογενειάρχη», κριτική του Old Boy
«Αλίντα Δημητρίου: “Να δώσουμε φωνή στους αποκλεισμένους”», κριτική του Γιώργου Παναγιωτάκη
«Μουσείο»: Το UNFOLLOW φιλοξενεί έργο της Νάνας Σαχίνη 
«Florilegium»: Προτάσεις και αντιπροτάσεις από την ομάδα του UNFOLLOW
και… «Πουτάνες», κόμικ του Σπύρου Δερβενιώτη

Φωτογραφία εξωφύλλου: Δημήτρης Ραπακούσης

UNFOLLOW Δεν ακολουθείς. Διαβάζεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή