Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Ενημέρωση από το ΚΥΣΔΕ για μετατάξεις και αποσπάσεις

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 13

των αιρετών του ΚΥΣΔΕ Γρηγόρη Καλομοίρη και Χρήστου Φιρτινίδη,
εκπροσώπων των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων
Θέμα: Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καταδικάζει σε εργασιακή ανασφάλεια χιλιάδες εκπαιδευτικούς
1. Μετατάξεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας στην Πρωτοβάθμια και σε διοικητικές θέσεις
Μετά την καρατόμηση Τομέων των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και τη διαθεσιμότητα-απόλυση των συναδέλφων των αντίστοιχων ειδικοτήτων, σειρά έχει η εκδίωξη συναδέλφων διαφόρων ειδικοτήτων μέσα από τη διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων στην Πρωτοβάθμια και σε διοικητικές θέσεις του Υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα στο νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή (ν. 4172/13), προστέθηκε στο άρθρο 82 παράγραφος που προβλέπει ....
υποχρεωτικές μετατάξεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε διοικητικές θέσεις, σε κενά που θα προσδιορίζει ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας, ερήμην των υπηρεσιακών συμβουλίων.
Φαίνεται πλέον καθαρά ότι την Κυβέρνηση, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ένα σχολείο με λιγότερους και ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη, τι μαθήματα θα γίνονται, ποιοι θα τα κάνουν και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη μόρφωση των παιδιών.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται άμεσα να υλοποιήσει τις υποχρεωτικές μετατάξεις των συναδέλφων που θα χαρακτηρίσει ως «πλεονάζον προσωπικό».
Τα υπουργικά γραφεία διαβεβαίωναν εδώ και μέρες ότι στις 2-8-2013 θα έστελναν τις εγκυκλίους για τις υποχρεωτικές μετατάξεις. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα σταλούν μέχρι τις 9-8-2013. Η αναλγησία της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας έχει ξεπεράσει κάθε όριο:
Κρατάει σε παρατεταμένη ομηρεία χιλιάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους που αγωνιούν για το πού θα βρεθούν την 1η Σεπτέμβρη. 
Ακυρώνει τη διαδικασία των 960 μετατάξεων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση επικαλούμενο ότι τώρα πλέον συμφώνησε με την τρόικα να γίνουν 4.933 μετατάξεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 2.000 μετατάξεις σε διοικητικές θέσεις.
Για τον κλάδο, να το ξεκαθαρίσουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο, τα «πλεονάσματα» που θα παρουσιάσουν κατά Διεύθυνση και Περιφέρεια Εκπαίδευσης, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής, είναι μεθοδευμένα λόγω της αύξησης του ωραρίου. Οι συνάδελφοι χαρακτηρίζονται ως οργανικά υπεράριθμοι επειδή υπολογίζουν μόνο την πρώτη ανάθεση και είναι προφανές ότι αυτοί οι υπολογισμοί δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας των σχολείων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Με βάση τα παραπάνω, εμείς δεν πρόκειται να αποδεχτούμε αυτές τις κατασκευασμένες λίστες της καρατόμησης και της απαξίωσης των Εκπαιδευτικών και του Δημόσιου Σχολείου.
Για να υπολογιστούν τα πραγματικά κενά για τη λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβρη, θα πρέπει όλα τα τμήματα να έχουν μέχρι 25 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, 20 μαθητές στις κατευθύνσεις, και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια. 
Σε ένα σχολείο που υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες για τη μόρφωση των παιδιών, κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει. Καμία διαθεσιμότητα - καμία απόλυση συναδέλφου.

2. Μετατάξεις από κλάδο σε κλάδο
Στο 12ο Ενημερωτικό μας (18-7-2013) αναφέραμε ότι δεκαπέντε αιτήσεις συναδέλφων μας, ειδικοτήτων που καταργήθηκαν, που ζητούσαν μετάταξη σε ειδικότητες που διατηρούνται, έγιναν δεκτές από το ΚΥΣΔΕ στις 12-7-2013. Αφού η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας καθυστέρησε να τις υπογράψει, ενώ τις είχε δέκα μέρες στα χέρια της, αρνείται και τώρα να τις υπογράψει με το επιχείρημα ότι, αφού τέθηκαν αυτοί οι συνάδελφοι σε διαθεσιμότητα από τις 22 Ιουλίου, δεν νομιμοποιείται, δήθεν, τώρα να υπογράψει τις μετατάξεις τους. Το τελευταίο διάστημα κάναμε συνεχείς παρεμβάσεις για να συζητηθούν στο ΚΥΣΔΕ και να υπογραφούν από την ηγεσία του Υπουργείου και οι 80 περίπου αιτήσεις συναδέλφων για μετάταξη από κλάδο σε κλάδο ή στην Πρωτοβάθμια, που υποβλήθηκαν από τις 12-7-2013 και μετά. Δυστυχώς, εις ώτα μη ακουόντων. Η αναλγησία και ο εμπαιγμός στο αποκορύφωμά τους!
3. Αποσπάσεις σε φορείς και από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ
Σε ορισμένες περιφέρειες (Ανατ. Μακεδονία-Θράκη κ.λπ.) έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα συνεδριάσεις των ΑΠΥΣΔΕ για τη διαμόρφωση εισηγήσεων για τις αποσπάσεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Σε άλλες (π.χ. Αττική) το θέμα θα αντιμετωπιστεί μετά τις 20-8-13. Είναι δεδομένο ότι 302 θέσεις διοικητικού προσωπικού των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης θα καλυφθούν από συναδέλφους ειδικοτήτων που καταργήθηκαν και εξαιρέθηκαν από τη διαθεσιμότητα. 
Συνεπώς, θα γίνουν λίγες αποσπάσεις σε Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Περιφερειακές Διευθύνσεις. Η ίδια κατεύθυνση από την ηγεσία του Υπ. Παιδείας ισχύει και για τις αποσπάσεις σε άλλους φορείς.
Σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ, αυτό που ενημερώνει η ηγεσία του Υπ. Παιδείας είναι ότι οι περιορισμένες αποσπάσεις θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών μετατάξεων στην Πρωτοβάθμια και σε διοικητικές θέσεις. Αυτό είναι απαράδεκτο γιατί, ενώ θα ήταν δυνατό να καλυφθούν αρκετά λειτουργικά κενά στα σχολεία με εθελοντικές μετακινήσεις (αποσπάσεις), το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει τη «σιδηρά πυγμή» των υποχρεωτικών μετακινήσεων (μετατάξεων) διαλύοντας οικογένειες και εξαθλιώνοντας τους εκπαιδευτικούς καταργώντας επίσης και τις οργανικές θέσεις που είχαν οι μετατασσόμενοι εκπαιδευτικοί.
Το σίγουρο είναι ότι με εντολή της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας το ΚΥΣΔΕ, μετά την τελευταία συνεδρίασή του (26-7-2013), προβλέπεται να συνεδριάσει μετά την 22-8-2013.
4. Αποσπάσεις σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και σε ΚΕΔΔΥ
Πραγματοποιήσαμε διάβημα διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση αποστολής της σχετικής εγκυκλίου. Η αρμόδια Διεύθυνση μας ενημέρωσε ότι έχει στείλει εδώ και δέκα ημέρες την εγκύκλιο για να υπογραφεί από την ηγεσία του Υπ. Παιδείας και δεν υπογράφεται.
Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,
Οφείλουμε να παρέμβουμε πιο δυναμικά τις επόμενες μέρες για να επιβάλουμε τα αυτονόητα:
- Να πραγματοποιηθούν οι 960 μετατάξεις συναδέλφων στην Πρωτοβάθμια που έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό.
- Να εγκριθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ με δεδομένο ότι ικανοποιήθηκαν μόλις το 5,4% των αιτήσεων για μεταθέσεις συναδέλφων.
- Να προχωρήσουν οι εθελούσιες μετατάξεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις καθώς και σε νέες κενές θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι μετατάξεις αυτές να γίνουν με τη διαδικασία που προβλέπεται για την κάλυψη των 960 θέσεων που έχουν ήδη δημιουργηθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
- Να υπογραφούν όλες οι μετατάξεις από κλάδο σε κλάδο ή προς την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ώστε να μην απολυθούν οι συνάδελφοί μας.
Η συνέχεια και κλιμάκωση της δράσης του οργανωμένου κλάδου (του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, των ΕΛΜΕ και όλων των συναδέλφων) είναι επιτακτικά αναγκαία, για να αποτραπούν οι διαθεσιμότητες – απολύσεις, οι υποχρεωτικές μεταθέσεις και μετατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση.
Οφείλουμε να συνεχίσουμε τη δράση μας όλο το επόμενο διάστημα για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην εργασία και το Δημόσιο Σχολείο.
Ø με τη συνέχιση ενημέρωσης και συσπείρωσης μαθητών και γονιών
Ø με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια μαζί με τους συναδέλφους των άλλων υπουργείων, που οδηγούνται σε διαθεσιμότητα / απόλυση
Ø με την αγωνιστική συμπόρευση με τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, τους ανέργους, τη νεολαία
Ø με την έμπρακτη αλληλεγγύη μας προς τους συναδέλφους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα
Ø με την επιβεβαίωση της απόφασης του 16ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ για απεργιακό αγώνα διάρκειας από την 11η Σεπτέμβρη, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους των άλλων μεγάλων χώρων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Δημόσιοι Οργανισμοί και επιχειρήσεις που καταργούνται ή ιδιωτικοποιούνται, ΕΡΤ κ.λπ.).
Όχι στο φόβο και στην υποταγή.
Με πανεργατικό – παλλαϊκό αγώνα θα ανατρέψουμε την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του Δ.Ν.Τ.

Με εκτίμηση και συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Γρηγόρης Καλομοίρης, Χρήστος Φιρτινίδης,
αιρετό τακτικό μέλος του ΚΥΣΔΕ αιρετό αναπληρ. μέλος του ΚΥΣΔΕ
(τηλ.: 694 46 04 063, 210 32 37 252, (τηλ.: 697 44 88 454,
ηλ. δ/νση: grikalom@gmail.com) ηλ. δ/νση: firtinidis@gmail.com)

Αθήνα, 4-8-2013


Υ.Γ. Επισυνάπτουμε στη συνέχεια τη νομοθετική ρύθμιση για τις υποχρεωτικές μετατάξεις που περιλαμβάνεται στο τερατούργημα που ψήφισε πρόσφατα η κυβερνητική πλειοψηφία (άρθρο 82, παρ. 11, του Ν. 4172/2013).


ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4172
Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις
[ΦΕΚ 167/23-7-2013, τ. Β΄]

Άρθρο 82
«… 11. Για το σχολικό έτος 2013−2014, ο ποσοτικός προσδιορισμός των κενών θέσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, των υπηρεσιακών αναγκών, καθώς και το πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό ανά ειδικότητα και Διεύθυνση Εκπαίδευσης, γίνεται με διαπιστωτική πράξη που εκδίδεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατόπιν εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με βάση την επεξεργασία και το συσχετισμό των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί, με ευθύνη των Διευθυντών Εκπαίδευσης, στο προβλεπόμενο στο άρθρο 7 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) ηλεκτρονικό σύστημα. Με βάση τον ανωτέρω προσδιορισμό, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών, ανά ειδικότητα και Διεύθυνση Εκπαίδευσης, που υποχρεωτικά μετατάσσονται στις οριζόμενες στην ίδια απόφαση κενές ή συνιστώμενες με την πράξη μετάταξης θέσεις εκπαιδευτικού ή διοικητικού προσωπικού, συναφούς ή μη κλάδου της ίδιας κατηγορίας, με το βαθμό και το Μ.Κ. που κατέχουν, σε υπηρεσίες ή φορείς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων κενών ή κενούμενων, εφόσον δεν υπάρχουν, οργανικών θέσεων της αυτής ή ανώτερης κατηγορίας. Με την ίδια απόφαση καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να υποβάλουν σχετική αίτηση προτίμησης. Επί των αιτηθέντων εκπαιδευτικών συντάσσεται αξιολογικός πίνακας κατάταξης με βάση τα κάτωθι κριτήρια: α) συνολική προϋπηρεσία, β) οικογενειακοί λόγοι, γ) συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων που υπηρέτησαν, δ) κατοχή επιπλέον πτυχίου, ε) κατοχή μεταπτυχιακού και στ) κατοχή διδακτορικού.

Ο συνολικός υπολογισμός των μορίων γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 16 του π.δ. 50/1996 (Α΄ 45), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Η κατοχή κάθε επιπλέον πτυχίου ΑΕΙ αποτιμάται με 5 μονάδες, κάθε μεταπτυχιακού με 7 μονάδες και κάθε διδακτορικού με 14 μονάδες. Με βάση την κατάταξη στον ανωτέρω αξιολογικό πίνακα, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι εκπαιδευτικοί μετατάσσονται υποχρεωτικά. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού μπορεί να ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο θέμα και λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή