Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΟΛΜΕ: Ενημέρωση για νομικές ενέργειες σε σχέση με τη διαθεσιμότητα

ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των 2500 διαθεσιμοτήτων-απολύσεων για συναδέλφους τεχνικών ειδικοτήτων, στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για 12.500 διαθεσιμότητες-απολύσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, εκτός από την κινηματική δράση, την οποία θεωρεί και την πιο σημαντική για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, εξέτασε και τη δυνατότητα νομικής διεκδίκησης του δικαιώματος των συναδέλφων στην εργασία.

Μετά από επαφές – συζητήσεις με εργατολόγους και συνταγματολόγους και ειδική συνεδρίαση για το θέμα αυτό κατέληξε στα παρακάτω:

Να εξετασθεί μαζί με νομικούς κάθε πλευρά του θέματος (νόμος, υπουργική απόφαση κ.λπ.) που θα μπορούσε να παρέμβει και νομικά η ομοσπονδία. Ήδη το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του Υπουργείου Παιδείας για την προσπάθειά του να εφαρμόσει το νόμο πριν ψηφιστεί στη βουλή και να δημοσιοποιήσει ατομικά δεδομένα εκπαιδευτικών.

Οι συνάδελφοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα έχουν τη δυνατότητα με βάση τη διαπιστωτική πράξη, να ασκήσουν προσφυγές ακύρωσης κατά της απόφασης στα κατά τόπους διοικητικά εφετεία στο πλαίσιο της συνταγματικής κατοχύρωσης της παιδείας σαν δημόσιο κοινωνικό αγαθό και του δικαιώματος στην εργασία. Ταυτόχρονα μπορούν να καταθέσουν αίτηση προσωρινής αναστολής της απόφασης της πράξης διαθεσιμότητας. 
Η προσωρινή αναστολή δίνεται συνήθως στις περιπτώσεις που μπορεί κανείς να αποδείξει σοβαρή οικονομική βλάβη και αδυναμία διαβίωσης ως άμεσο αποτέλεσμα της διαθεσιμότητας. Οι δικαστικές προσφυγές και αιτήσεις αναστολής είναι ατομικές για κάθε συνάδελφο που τίθεται σε διαθεσιμότητα και το χρονικό περιθώριο για να ασκηθούν είναι 60 μέρες. Οι ατομικές προσφυγές μπορούν να ομαδοποιηθούν (σε μικρό αριθμό) για να ελαχιστοποιηθεί και το κόστος. Επειδή η περίοδος του Αυγούστου για τα δικαστήρια θεωρείται κενή, οι προσφυγές μπορούν να γίνουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Καλούνται τα ΔΣ των ΕΛΜΕ σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους της περιοχής και τους ενδιαφερόμενους σε διαθεσιμότητα συναδέλφους, να ερευνήσουν το θέμα και να συνεργαστούν για την καλύτερη δυνατή λύση.
Δεν είναι υποχρεωμένος ο εκπαιδευτικός να παραλάβει τη διαπιστωτική πράξη. Όποιοι συνάδελφοι παραλαμβάνουν τη διαπιστωτική πράξη της διαθεσιμότητας να υπογράφουν «με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να συνεχίσουν την κινηματική μαζική δράση που αναπτύχθηκε σε όλη τη χώρα την περίοδο αυτή και να προετοιμάσουν τον κλάδο με τον καλύτερο τρόπο για τις μεγάλες κινητοποιήσεις της νέας χρονιάς.

Καμιά διαθεσιμότητα, καμιά απόλυση δεν είναι αποδεκτή.

ΣΧΟΛΙΟ: 1. Μέχρι στιγμής κανένα διοικητικό εφετείο στη χώρα δεν έχει δώσει προσωρινή διαταγή. Οι δικαστές προφανώς δεν θέλουν να έρθουν σε κόντρα με την κεντρική διοίκηση. 
2. Δεν έδωσαν προσωρινή διαταγή στην περίπτωσή μου, που συνέτρεχαν υπηρεσιακοί (ενώ βρισκόμουν σε πειθαρχικό έλεγχο με όριζε το ΠΥΣΔΕ υπεύθυνο τομέα) και οικογενειακοί λόγοι, όπως η υπόθεση βρίσκεται σε  ακυρωτική εκκρεμοδικία (απο το 2011) στο ίδιο Διοικητικό εφετείο Πατρών χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμα. Οικογενειακοί λόγοι πολύτεκνος (4 παιδιά) τα τρία σπουδάζουν εκτός Αγρινίου, λόγοι υγείας κ.α. και όμως έχασα και τα παράβολα. 
3. ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ 280 ευρώ το μήνα μισθό 50% των πάσης φύσης νόμιμων αποδοχών. 

Υ.Γ. Θα δημοσιεύσω τα κείμενα απο τις αιτήσεις αναστολών και ακύρωσης που κατέθεσα με την επιμέλεια δύο δικηγόρων απο την Πάτρα (Πολίτη και Μπαρούτα) καθώς και του Δημήτρη Σαραφιανού (Αθήνα) και τη στιγμή αυτή που γράφονται οι αράδες μελετάει τα κείμενα και την υπόθεση δικηγόρος από τα Γιάννενα που φέρεται από τους πιο έγκριτους στα διοικητικά.  

KALO KOURAGIO

Κώστας Κορδάτος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή