Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Οφειλόμενη απάντηση στην Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ν. Χανίων

Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, αλλά και η χώρα ζουν τραγικές στιγμές. Με την ωμή κατάργηση και του συντάγματος που συνεπάγονται οι απολύσεις στο Δημόσιο, πάνω από το 50% των οικογενειών θα οδηγηθεί σε συνθήκες φυσικού θανάτου.
            Σε τέτοιες ώρες το να απαντάει κανείς σε κακοήθειες και ψέματα είναι περιττή πολυτέλεια. Η μη απάντηση όμως, πολλές  φορές εκλαμβάνεται ως αδυναμία ή ως ενοχή. Καθίσταται λοιπόν απαραίτητη: Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν εξαρχής το έδαφος πάνω στο οποίο γίνονται οι όποιες εκτιμήσεις.
            Τι είναι αυτό που δίνει τη δυνατότητα στις εργατικές λαϊκές δυνάμεις να επιτυγχάνουν, έστω μικρές νίκες σε μια περιοχή, σ’ ένα εργατικό χώρο ή στο.....
σύνολο της χώρας; Είναι βεβαίως η αλλαγή του κοινωνικού συσχετισμού δύναμης ανάμεσα στις δυνάμεις της εργασίας και του κεφαλαίου. Στα Χανιά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια συντελείται μια τέτοια αλλαγή με πολύπλευρους τρόπους και τη συμμετοχή πολλών (συλλογικοτήτων, κινημάτων, συνδικαλιστικών οργάνων και συνδικαλιστών). Τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής συσχετισμού δύναμης καταγράφονται συγκεκριμένα και πιστοποιούνται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
            Στο ΠΥΣΔΕ Χανίων πιστοποιήθηκαν λοιπόν δύο τέτοιες μικρές νίκες που ως πακέτο είναι μοναδικές όσον αφορά το σύνολο των ΠΥΣΔΕ της χώρας.
            Όσον αφορά την 1η μικρή νίκη:  Στα 250 πλεονάσματα που εκτιμούσαν οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου, το ΠΥΣΔΕ (ομόφωνα) εκτίμησε ότι δεν διαθέτει πλεονάσματα προσωπικού, αλλά μόνο ελλείμματα. Τεκμηρίωσε την απόφασή του με 10 θέσεις - ερωτήματα προς το Υπουργείο, καταγεγραμμένες στα πρακτικά.
            Ο αιρετός στον οποίο αναφέρεστε έγραψε το κείμενο απόφασης του ΠΥΣΔΕ που τεκμηριώνει τα μηδενικά πλεονάσματα, το εισηγήθηκε και δόθηκε μάχη ώσπου έγινε αποδεκτό. Όσον αφορά τα ψέματα, ότι δήθεν θέλαμε να αφήσουμε πλεόνασμα 40-60 συναδέλφους, επειδή μπορεί να μετακινηθούν στην Α/βάθμια εκπαίδευση, αρκεί ως απάντηση η στήλη εκτίμησης πλεονασμάτων του προϊσταμένου που έδωσε ως πλεονάζοντες 10 ΠΕ11 και 5 ξένων γλωσσών, παρότι ψήφισε την εκτίμηση του ΠΥΣΔΕ για μηδενικά πλεονάσματα. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσουμε πως  το σύνολο σχεδόν των ΠΥΣΔΕ της χώρας επιβεβαίωσε την ύπαρξη πλεονασμάτων και μόνο όπου υπήρχαν αιρετοί των Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων, αλλά και αρκετών των ΣΥΝΕΚ (Σύριζα) ή του ΠΑΜΕ, μειώθηκαν αλλού πολύ και αλλού λιγότερο.
            Ο αιρετός στον οποίο αναφέρεστε έγραψε το κείμενο των 11 αιρετών (Παρεμβάσεων και ΣΥΝΕΚ) που απαίτησαν από το ΔΣ της ΟΛΜΕ πριν το συνέδριο να καλέσει όλους τους αιρετούς στην Αθήνα για κοινή γραμμή σε όλα τα ΠΥΣΔΕ. Το επιχείρημά μας ήταν ότι θα υπάρξει στα ΠΥΣΔΕ δεύτερο ημίχρονο. Ποτέ δεν  πήραμε απάντηση. Στο ίδιο κείμενο καταγγέλλεται το Δ.Σ της ΟΛΜΕ γιατί δεν συντόνισε τη δράση των αιρετών και των Δ.Σ των ΕΛΜΕ, ώστε τα αποτελέσματα των ΠΥΣΔΕ να  προσέγγιζαν κατά το δυνατόν αυτών του ΠΥΣΔΕ Χανίων.
            Όσον αφορά την 2η μικρή νίκη: Το δεύτερο ημίχρονο, όπως είχαμε προβλέψει, ήρθε. Ήταν οι διαδικασίες εφαρμογής της εγκυκλίου Παπαθεοδώρου για την παραγωγή από τα ΠΥΣΔΕ κενών και υπεραρίθμων. Ενώ το Δ.Σ της ΟΛΜΕ έχει εγκαταλείψει την υπόθεση στη τύχη της και στα ΠΥΣΔΕ της χώρας αποφασίζονται οργανικά κενά και υπεράριθμοι, στο ΠΥΣΔΕ Χανίων διεξάγεται σφοδρή μάχη. Η διοίκηση ήθελε να βγάλει υπεράριθμους και οργανικά κενά, με επιχείρημα ότι όλα τα ΠΥΣΔΕ έχουν βγάλει και δεν μπορούν τα Χανιά να αποτελούν «Γαλατικό χωριό».
            Οι αιρετοί (και οι δύο) και το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Χανίων επιδίωκαν να μην υπάρξουν υπεράριθμοι ή εάν υπάρξουν να είναι τόσοι, όσες και οι νέες οργανικές θέσεις. Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει το εκπαιδευτικό κίνημα στο νομό μας, αφού δόθηκαν τα οργανικά κενά και καμία θέση υπεραριθμίας, ούτε κανένας υπεράριθμος. Αυτό αποτέλεσε τη 2η μικρή νίκη στο ΠΥΣΔΕ Χανίων, που επισφράγισε την 1η.
            Είναι φανερό πώς κάθε δυναμική κινητοποίηση, μικρή ή μεγάλη, συμβάλλει στα όποια θετικά αποτελέσματα. Είναι όμως εξίσου φανερό πως όποιος σκέπτεται στοιχειωδώς πολιτικά καταλαβαίνει πως τα αποτελέσματα στο ΠΥΣΔΕ Χανίων δεν προήλθαν μόνο από τις συγκεντρώσεις στα γραφεία της Β/βάθμιας εκπαίδευσης, όσο και αν αυτές συνέβαλλαν στο τελικό αποτέλεσμα.  Αυτό το αποτέλεσμα προήλθε από την αλλαγή του συνολικού συσχετισμού δύναμης στην ΕΛΜΕ Χανίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν εκλεγεί από την ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚ εκπρόσωποι στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ, στους αιρετούς και στους αντιπροσώπους του 16ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ.
            Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ και οι αιρετοί εκφράζουν αυτή την αυξημένη δύναμη του εκπαιδευτικού κινήματος στα Χανιά και οι όποιες κατακτήσεις σ’ αυτήν τη δύναμη τελικά οφείλονται. Οι αιρετοί, εκτός από εκφραστές συλλογικής δύναμης, είναι και ανιχνευτές του κινήματος εντός των δομών της εξουσίας.
            Θυμίζω στους «πρώην» συναγωνιστές πως ο αιρετός στον οποίο αναφέρονται αποκάλυψε πριν τρία χρόνια το σχέδιο της διοίκησης για κλείσιμο και συγχώνευση 5 σχολικών μονάδων του νομού και βοήθησε στην πραγματοποίηση δεκάδων λαϊκών συνελεύσεων στο δήμο Πλατανιά και Σελίνου, με τελικό αποτέλεσμα να μην κλείσει κανένα σχολείο.
            Ο  ίδιος αιρετός βοήθησε στις λαϊκές κινητοποιήσεις των γονέων του πρώην δήμου Κολυμβαρίου, όπου οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν για να παραμείνει δημόσια η μεταφορά των μαθητών και  το πέτυχαν έστω για τη χρονιά που πέρασε.  
            Είναι ο αιρετός στον οποίο οι νέοι «επαναστάτες» χρεώνουν τάσεις συνδιοίκησης. Βεβαίως, υπάρχουν αιρετοί ενσωματωμένοι στη διοίκηση. Πολλοί απ’ αυτούς ανήκαν και ανήκουν στην αριστερά. Αλλά, εάν η αριστερά και πολύ περισσότερο η επαναστατική αριστερά δεν μπορέσει να υπάρξει και σε ορισμένα κέντρα λήψης αποφάσεων, χωρίς να ενσωματώνεται, δεν θα υπάρξει ποτέ ως επαναστατική δύναμη.
            Θα θέλαμε όμως και εμείς να ξέρουμε πού ήταν όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη του ψηφοδελτίου της Παρέμβασης Εκπαιδευτικών, πρώην μέλη τα περισσότερα της Πρωτοβουλίας - Παρέμβασης; Ποια πρωτοβουλία πήραν εντός και εκτός της Πρωτοβουλίας - Παρέμβασης για τα όποια κακώς κείμενα;
            Ανακοίνωσαν 8 ημέρες πριν τις εκλογές της ΕΛΜΕ για το 16ο συνέδριο της ΟΛΜΕ (12 Ιούνη) ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, μέσω διαδικτύου, χωρίς κανείς να το γνωρίζει εκ των προτέρων. Για να υπάρξουν έκαναν (παρασκηνιακά) άγρια εκμετάλλευση του φόβου των συναδέλφων για απόλυση, όχι μετατρέποντας αυτόν το φόβο σε οργή ενάντια στην κυβέρνηση και την τρόικα, αλλά ενάντια σε συντρόφους τους που χρόνια δίνουν μάχες, πολλές φορές νικηφόρες.
            Δεν δίστασαν να υποβαθμίσουν τις δικαστικές διώξεις δύο μελών της Πρωτοβουλίας - Παρέμβασης και να απαιτήσουν την παραίτησή τους από το ΔΣ της ΕΛΜΕ, μόνο και μόνο για να τους αντικαταστήσουν…
            Τέλος η απόφαση του 16ου συνεδρίου της ΟΛΜΕ να θέσει τον εαυτό του σε  διαρκή λειτουργία ήταν επεξεργασμένη πρόταση της Ενωτικής Συσπείρωσης Χανίων, που υιοθετήθηκε και απ’ τους δυο εκπροσώπους της Εκπαιδευτικής Παρέμβασης Αχαΐας, κατόπιν απ’ το πανελλαδικό σώμα των Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων και απ’ τα ΣΥΝΕΚ εντός του συνεδρίου, όπου και υπερψηφίστηκε. Το πόσο σημαντική είναι αυτή η απόφαση, αν υλοποιηθεί, φάνηκε απ’ τις σφοδρές αντιδράσεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ που αποχώρησαν απ’ το συνέδριο για να  μη νομιμοποιηθεί η ψηφοφορία.
           Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαία η ενότητα στην δράση όλων των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων που συνθλίβονται από τις δυνάμεις κατοχής της χώρας, γιατί έτσι μόνο δημιουργούνται δυνατότητες ανατροπής τους.
         Οι διαφορές τακτικής που εμφανίζονται στους κόλπους των αγωνιζομένων λύνονται με διάλογο και σύνθεση απόψεων, και όχι με καταγγελίες και υπονοούμενα. Γιατί οι καταγγελίες και τα υπονοούμενα διασπούν το εσωτερικό μέτωπο και τροφοδοτούν την ήττα μας.
Για την Ενωτική Συσπείρωση Χανίων
Ναξάκης Αντώνης, αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Χανίων και εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή