Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ: "Το μέλλον της νεολαίας αποτελεί συστημικό ζήτημα για την Ευρώπη"

Βρυξέλλες 05.07.2013

Το μέλλον της νεολαίας αποτελεί συστημικό ζήτημα για την Ευρώπη 
“Η Ευρώπη σήμερα απειλείται από τον κίνδυνο μιας χαμένης γενιάς, που απογοητεύεται από την πολιτική της Ευρωπαϊκής ηγεσίας”, τόνισε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του κατά την απονομή στην ΜΚΟ YouthNet Hellas, του μεταλλίου για την ανάδειξή της......
ως νικητή του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2013, που έγινε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. 

Ο Ευρωβουλευτής υπογράμισε πως η “γενιά που στήνει το μέλλον της Ευρώπης”, είναι “συστημικό ζήτημα” της Ευρώπης, εξίσου σημαντικό με την οικονομία. 

“Οι γονείς μας, τυραννισμένοι από τα δεινά του πολέμου διψούσαν για την Ενωμένη Ευρώπη, διεκδικούσαν και πάλευαν γιαυτήν. H δική μου γενιά ήταν ακόμη ενθουσιασμένη με την ευρωπαϊκή ιδέα ζώντας τα θετικά της Ευρώπης. Τώρα, όμως, η νεολαία, αλλά κι όλοι μας νιώθουμε ότι η μαγεία χάθηκε. H σημερινή γενιά νέων ζει ένα διπλό κίνδυνο. Πέραν της σβησμένης φλόγας για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δοκιμάζεται από την ανεργία και την καθημερινή απογοήτευση. Σήμερα, συστημική είναι νεολαία της Ευρώπης κι όχι μόνο οι τράπεζες. Στην πρόσφατη Σύνοδο Kορυφής δόθηκαν μόνο 6 δις ευρώ για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας. Δηλαδή για καθένα από τα 56 εκατ. ανέργων αντιστοιχούν περίπου 50 ευρώ το μήνα, ενώ οι τράπεζες, μετά την Lehman Brothers, πήραν σχεδόν 300 δις. Ποιος, όμως, είναι πιο συστημικός; Kάποιες τράπεζες ή η γενιά που στήνει το μέλλον της Ευρώπης;” αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής. 
Ο κ. Χατζημαρκάκης, που είχε προτείνει την ΜΚΟ YouthNet Hellas για το βραβείο, απευθυνόμενος πως τα τιμώμενη μέλη της Οργάνωσης επεσήμανε: “Μας γεμίζει χαρά ότι είστε ενεργοί πολίτες ακριβώς στα πρότυπα που μας παρέδωσε η αρχαία ελληνική δημοκρατία, προωθείτε την ενεργή συμμετοχή και τη σύγχρονη αντίληψη για το ρόλο και τη δράση των πολιτών στην κοινωνία. Δεν θα υπήρχε η αρχαία ελληνική δημοκρατία, δίχως τη συμβολή των εθελοντών όπου ήταν τιμή να εργάζεται κανείς για την κοινωνία. Μπορεί αυτά να ξεχάστηκαν σήμερα, όμως ο εθελοντισμός, θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό πυρήνα μιας επανεκκίνησης της σημερινής ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας. Mία τέτοια ιδέα για μία κοινωνία πολιτών, αποτελεί τη βάση για την ειρήνη, τη δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η συμμετοχή σας και η διοργάνωση δράσεων που συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, στην ενίσχυση των δημοκρατικών τους θεσμών, στην ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών είναι καθοριστική σήμερα, κι αυτό αποτυπώνεται και στη σημερινή διάκριση. Θέλω για άλλη μια φορά να σας συγχαρώ και να δηλώσω περήφανος για το έργο και την παρουσία σας. Εκπροσωπείτε τη γενιά που πρέπει και μπορεί να ανανεώσει το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης”. 

H οργάνωση νέων Youthnet Hellas είναι Μη Κυβερνητικός, Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που επιζητεί την ενεργό συμμετοχή των νέων σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μέσω ποικίλων δράσεων και παρεμβάσεων.

Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη αποτελεί επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα και δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μίας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών. Περιλαμβάνονται επίσης δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή, διεθνική και πολιτιστική συνεργασία.

Φέτος εθνικοί νικητές ήταν η Youthnet Hellas και το ΕΚΑΒ Κρήτης που αποτέλεσε πρόταση του ευρωβουλευτή Σπύρου Δανέλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή