Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, δράσεις και εξελίξεις για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, της Κικής Γιαννάτου


Το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 3/7/13 και αναμφίβολα αποτέλεσε το πιο κρίσιμο Συνέδριο στην ιστορία της Ομοσπονδίας. Ανάμεσα στους συνέδρους υπήρξαν και αναπληρωτές οι οποίοι ανέλαβαν να προωθήσουν τις θέσεις και τα αιτήματα του κόσμου της αδιοριστίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο να κυριαρχήσουν τα ζητήματα των αναπληρωτών στην ατζέντα του Συνεδρίου. Για το σκοπό αυτό κατατέθηκε και ψήφισμα με τις διεκδικήσεις αναπληρωτών-ωρομισθίων, το οποίο και μοιράστηκε σε όλους τους συνέδρους. Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ υπερψηφίστηκαν τα εξής:
1. Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που ενδέχεται να μην προσληφθούν την επόμενη σχολική χρονιά, διατηρούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.
2. Να «ξεκλειδώσουν» οι πίνακες προϋπηρεσίας και να μετρήσει η προσφερθείσα προϋπηρεσία και μετά τις 30/6/10, κάτι το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί σε Γ.Σ. Προέδρων των ΕΛΜΕ.
3. Να υπάρξει πρόταση από το νέο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προς τις ΕΛΜΕ της χώρας, για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας τον Σεπτέμβρη σε περίπτωση διαθεσιμότητας ή απόλυσης συναδέλφου, συμπεριλαμβανομένων και των αιτημάτων των αναπληρωτών.

Τα υπόλοιπα αιτήματα θα συζητηθούν από το νέο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.

Μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν στο προεδρείο του συνεδρίου, ανέβηκαν στο βήμα τρεις αναπληρωτές οι οποίοι στάθηκαν στις ήδη αποφασισμένες απολύσεις των 10.000 συναδέλφων τους και πρότειναν συγκεκριμένα προγράμματα δράσης του κλάδου. Το κείμενο που ακολουθεί είναι ομιλία από το συνέδριο:

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι:

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι όλοι ζούμε στην ίδια κόλαση αναπληρωτές, μόνιμοι όπως και το σύνολο των εργαζομένων αυτής της χώρας. Μιλάω για την κόλαση που μας καταδικάζουν να ζούμε οι «σωτήρες» μας Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. με τις ευλογίες όλων των τελευταίων δουλοπρεπών μνημονιακών κυβερνόντων και σαφώς και με τη δική μας ανοχή.

Μια ανοχή που κατά τη γνώμη μου έδειξε και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ βάζοντας φρένο σε κάθε αγωνιστική διάθεση του κλάδου, που αποσκοπούσε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και δεν αναφέρομαι μόνο στην πολυσυζητημένη απεργία που δεν έγινε, αλλά και στη σπατάλη δυνάμεων σε σκόρπιες 24ωρες ντουφεκιές, όπως και στο μπλοκάρισμα της πρότασης για απεργία στις πανελλαδικές το 2010, προκειμένου να ανατρέψουμε το τερατούργημα που φέρει το όνομα 3848.

Απευθύνομαι σε όλους τους συνέδρους, όλων των παρατάξεων, γιατί μέσα από όλους εμάς σήμερα, εκφράζονται 86.000 συνάδελφοι που υποφέρουν, αγωνιούν, που δε θα κάνουν καλοκαίρι, που απαιτούν λύσεις και συγκεκριμένες προτάσεις από τα σωματεία τους, που περιμένουν την Τετάρτη με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου να τους δώσουμε μία προοπτική.

Συνάδελφοι πολλοί από εσάς έχετε ζήσει τη σκληρή πραγματικότητα της ελαστικής εργασίας, λιγότεροι γνωρίζετε τι σημαίνει να σε βαφτίζουν αιώνιο αναπληρωτή, αλλά σίγουρα ελάχιστοι ξέρετε τι θα πει από τα μέσα της σχολικής χρονιάς και ενώ δουλεύεις στο δημόσιο σχολείο, να σε θεωρούν ήδη απολυμένο, ένα φθηνό, περιττό προϊόν με ημερομηνία λήξης 30/6/13.

Οι σύνεδροι αναπληρωτές στην πλειοψηφία μας συντάξαμε ένα κείμενο με τα αιτήματα και τις προτάσεις μας, το οποίο θα καταθέσουμε σε ψηφοφορία και καλούμε την ολομέλεια των συνέδρων να πάρει θέση.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε, ότι δεν ήρθαμε να αποχαιρετήσουμε κανέναν! Ήρθαμε να δηλώσουμε ότι θα παλέψουμε με την αρωγή της ομοσπονδίας, να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στα δημόσια σχολεία, αυτά τα οποία υπηρετούμε εδώ και πολλά-πολλά χρόνια με κάθε τίμημα. Να δεσμευτούν οι σύνεδροι και το νέο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ότι τον Σεπτέμβρη δε θα επιτρέψουμε να λειτουργήσει κανένα σχολείο, αν τολμήσουν να αγγίξουν έστω και έναν εκπαιδευτικό μόνιμο ή αναπληρωτή, αφήνοντας τα σχολεία ορφανά και τις οικογένειες των συναδέλφων στο δρόμο και σε αυτό οφείλουμε να είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!!

Πείτε μου ποιος από όλους εμάς θα μπορέσει να δουλέψει ανενόχλητος τον Σεπτέμβρη, κλείνοντας τα μάτια στις συγχωνεύσεις, τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις, στο άδειο διπλανό γραφείο του μέχρι πρότινος φίλου και συναδέλφου του!

Συνάδελφοι, μεγάλη η ευθύνη, μεγάλες οι στιγμές! Ας πάψουμε να δείχνουμε τόσο μα τόσο μικροί, γιατί δεν είμαστε! Αν το 16ο Συνέδριο ολοκληρωθεί χωρίς δεσμεύσεις και προτάσεις για δράση, θα μείνουμε στην ιστορία σαν τους πιο αποτυχημένους συνδικαλιστές που ξεπούλησαν τον κλάδο με τόσο μεγάλη ευκολία. Το αντέχετε; Ο καθένας ας αναλογιστεί τις ευθύνες του. Ήρθε η ώρα και είναι ξεκάθαρο ότι οι πιστώσεις σε χρόνο τελείωσαν.

Την Τετάρτη με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου μπροστά στον πόλεμο, απαντάμε με πόλεμο! Λέμε ΟΧΙ στη δουλοπρέπεια και τη φίμωση! Επαναλαμβάνω οι συνάδελφοι μας ψήφισαν περιμένοντας δεσμεύσεις και όχι υποσχέσεις! Να μη βγούμε από την αίθουσα αυτή χωρίς αποφάσεις. Έρχεται η σειρά όλων μας και είναι δεδομένο ότι όσο λιγότεροι μένουμε και σε όσο περισσότερα κομμάτια μας διασπούν, τόσο θα κερδίζουν έδαφος.

Συνάδελφοι δεν πιστεύω να θέλετε να συζητήσουμε για το αν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, προκειμένου να μην αφήσουμε να ανοίξει κανένα σχολείο τον Σεπτέμβρη, αν λείπει από τον Αγιασμό έστω και ένας συνάδελφος, αν δεν είμαστε ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ, στις θέσεις που με αξιοπρέπεια υπηρετούμε εδώ και τόσα χρόνια!!! 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ»

Την Τρίτη 2/7/13 πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών από το ξενοδοχείο Τιτάνια όπου και διεξαγόταν το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πενταμελής αντιπροσωπεία καθηγητών συναντήθηκε με τους υπουργούς κ. Μητσοτάκη και κ. Χριστοφιλοπούλου, προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το σύνολο των εκπαιδευτικών. Στην επιτροπή αυτή συμμετείχαν 4 μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. της ΟΛΜΕ: Παπαχρήστος Ν., Κοτσιφάκης Θ., Αλεβυζάκης Γ., Πατίδης Η. και Γιαννάτου Κ. εκ μέρους των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Όσον αφορά στο ζήτημα των αναπληρωτών και ενώ ο υπουργός διαβεβαίωνε ότι δε θα γίνουν απολύσεις εκπαιδευτικών, τονίστηκε ότι: «ήδη έχουν γίνει 10.000 απολύσεις και όλη αυτή η στάση του υπουργείου έχει δημιουργήσει τεράστια σύγχυση μέσα στα σχολεία, από τη στιγμή που από τα μέσα της χρονιάς οι αναπληρωτές ξέρουν ότι απολύονται σε μόνιμη βάση, κάποιοι άλλοι συνάδελφοι ζουν με το φόβο της διαθεσιμότητας ή και της απόλυσης, ενώ γονείς και μαθητές αναρωτιούνται αν θα υπάρχουν οι απαιτούμενοι καθηγητές στα σχολεία την επόμενη σχολική χρονιά. Είναι δεδομένο ότι φέτος υπήρξαν πολλά προβλήματα λόγω των κενών και σε αρκετές περιπτώσεις με αυταπάρνηση δέχτηκαν συνάδελφοι, κάνοντας υπερωρίες, να καλύψουν διδακτικές ώρες προκειμένου οι μαθητές μας να μπορέσουν να προετοιμαστούν σωστά για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί και το πρόβλημα σαφώς του χρόνου θα είναι μεγαλύτερο, όταν μιλάμε για μηδαμινούς διορισμούς και ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών. Υπάρχουν σχολεία ειδικά σε ακριτικές περιοχές (π.χ. στον Έβρο) που λειτουργούσαν κυρίως με αναπληρωτές. Ποια θα είναι η τύχη τους; Αν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον προσεχή Σεπτέμβρη δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί σε όλες τις θέσεις, το λιγότερο που έχω να πω είναι ντροπή!!!» 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι:

Τα ψέματα και οι αυταπάτες τελείωσαν. Όποιος πιστεύει ότι είναι ασφαλής και ότι όσα ετοιμάζονται δεν τον αφορούν είναι γελασμένος.

ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατούνται. Για τη διεκδίκησή τους αξίζει όλοι μαζί να ματώσουμε, γιατί μόνο τότε ο αγώνας που θα δοθεί θα είναι νικηφόρος!!!

Γιαννάτου Κική
αναπληρώτρια σύνεδρος στο 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ
Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου – Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή