Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Γνωρίζατε ότι η 9η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων;

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Αρχείων είναι μια σημαντική ευκαιρία να αναδειχτεί η χρησιμότητα των αρχείων στην κοινωνία, να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν οι πολίτες τον πλούτο που φυλάσσεται στα αρχεία και να έρθουν σε επαφή με αυτό το συναρπαστικό χώρο,...... στον οποίο απόκεινται μοναδικά τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Τα αρχεία αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών, αλλά είναι ταυτόχρονα και χώροι διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ηαρχειακή κληρονομιά είναι μια πολύτιμη μαρτυρία για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Η ποικιλομορφία των αρχειακών πηγών και μορφών είναι σημαντική. 
Για να εξασφαλιστεί η διατήρηση αυτών των πηγών, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη όλους τους τύπους και τις μορφές των αρχείων είναι απαραίτητη. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα αρχεία -ενεργά και μη ενεργά- αποτελούνται από τεκμήρια που δημιουργήθηκαν, κατ' εφαρμογή κάποιων νομικών υποχρεώσεων ή στο πλαίσιο κάποιας συναλλαγής και περιέχουν σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες για έναν οργανισμό ή πρόσωπο. Αρχειακά τεκμήρια είναι το αρχειακό υλικό το οποίο διατηρήθηκε από τους δημιουργούς του, τους κατόχους του ή από κάποιο αρχειακό φορέα, εξαιτίας της νομικής αξίας ή της διαρκούς ιστορικής σημασίας του.

Η ανάγκη καθιέρωσης μιας Διεθνούς Ημέρας Αρχείων προβλήθηκε στο Διεθνές Συνέδριο Αρχείων στη Βιέννη το 2004, ως αίτημα προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Νοέμβριο του 2007 το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων στην ετήσια γενική του συνέλευση αποφάσισε να καθιερώσει την 9η Ιουνίου ως Διεθνή Ημέρα των Αρχείων. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής δεν ήταν τυχαία: Στις 9 Ιουνίου 1948 ιδρύθηκε το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων υπό την αιγίδα της UNESCO. Ο Πρώτος Πρόεδρος του ήταν ο Charles Sama¬ran, Γενικός Διευθυντής των Εθνικών Αρχείων της Γαλλίας. 

Η παγκόσμια αρχειακή κοινότητα αγκάλιασε τη θεσμοθέτηση του εορτασμού και έκτοτε την ημέρα αυτή διοργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις από εθνικούς και τοπικούς αρχειακούς φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο επίσημος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων στοχεύει στην:

1. Αύξηση της ευαισθητοποίησης ιδιωτών και φορέων για τη σημασία των αρχείων.

2. Προβολή στο ευρύ κοινό των μοναδικών και εξαιρετικά σπάνιων τεκμηρίων που φυλάσσονται στους αρχειακούς φορείς.

3. Βελτίωση της εικόνας των αρχείων και ενίσχυση της προβολή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους γιορτάζουν τη Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων με την εκδήλωση «Τα Γ.Α.Κ. υποδέχονται το ΑΧΑΚ (Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς) και τους Χάρτες» τη Δευτέρα 10 Ιουνίου και ώρα 8:00 μ.μ. στο κτήριο της κεντρικής Υπηρεσίας των ΓΑΚ (Δάφνης 61, 15452 Ψυχικό). H εκδήλωση θα περιλαμβάνει Έκθεση με τίτλο: «Η Χάρτα του Ρήγα: από τα αρχεία στον ψηφιακό κόσμο» και θα πλαισιώνεται από σχετικές ομιλίες.

Σε τοπικό επίπεδο μπορείτε να επισκεφθείτε τα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Φθιώτιδας (Αινιάνων 6) και να ενημερωθείτε για το πλούσιο αρχειακό υλικό που φυλάσσει η υπηρεσία μας και αφορά τη τοπική ιστορία και πολιτιστική μας κληρονομιά ή να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα http://gak.fth.sch.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή