Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Α' ΕΛΜΕ Αχαϊας: Αυτοδίκαιη και δυνητική αργία

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Πάτρα, 28/01/2013
Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 - 278776
aelmeahaias@yahoo.gr

«ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΔΥΝΗΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ» 
Το Υπουργείο Παιδείας, εφαρμόζοντας τις νομοθετικές διατάξεις περί αυτοδίκαιης και δυνητικής αργίας, έχει ήδη εκδώσει αντίστοιχες διαπιστωτικές πράξεις που θέτουν συναδέλφους σε αργία και στο νομό μας, θεωρώντας τους «επίορκους». Η ΟΛΜΕ από τις 23/11/2012 είχε καταγγείλει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο με εγκύκλιό του καλούσε τους διευθυντές και προέδρους των Υπηρεσιακών Συμβουλίων να συντάξουν λίστα «προγραφών» εκπαιδευτικών και.......
να την αποστείλουν για τα περαιτέρω…
Στην ουσία η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να εφαρμόζει ο αρμόδιος Υφυπουργός αυτό το διοικητικό μέτρο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει σωρευτικά και με άλλες πειθαρχικές ποινές, αποτελεί επέκταση και αυστηροποίηση του πλαισίου της αυτοδίκαιης και δυνητικής αργίας, που υπήρχε από παλιά στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (π.χ. Νόμος 2683/1999, Νόμος 3528/2007, Νόμος 4057/14-3-2012) και που εσχάτως εντάχθηκε με πιο σκληρές διατάξεις και στον Νόμο 4093/2012 (μνημόνιο ΙΙΙ, υποπαράγραφος Ζ3).

Με το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται, αρκεί μία απλή αναφορά ενός οποιουδήποτε πολίτη ή Διευθυντή ή Συμβούλου, κατά τη γνώμη των οποίων ο-η εκπαιδευτικός φέρθηκε αναξιοπρεπώς ή επέδειξε σοβαρή απείθεια ή είχε ανάρμοστη συμπεριφορά και αμέσως ασκούν πειθαρχική δίωξη, με αποτέλεσμα να τεθεί σε αργία. Όλα αυτά και όχι μόνο, καταρρακώνουν κάθε έννοια κράτους δικαίου, αφού καταπατούν βάναυσα θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος. Έτσι κουρελιάζεται η θεμελιώδης δημοκρατική και συνταγματικά κατοχυρωμένη Αρχή του Τεκμηρίου της Αθωότητας, που ίσχυε απ’ την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης σ’ όλα τα δημοκρατικά Συντάγματα.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα: γιατί ενεργοποιείται τώρα το σκληρό αυτό διοικητικό μέτρο, τη στιγμή που ήδη με τον Ν. 4057/2012 έχουν αλλάξει τα Πειθαρχικά Συμβούλια με γνώμονα –κατά τους νομοθετούντες- την καλύτερη απόδοση δικαιοσύνης; Δεν αρκούν για να αποδώσουν Δίκαιο τα νέα τριμελή Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια που στελεχώνονται πλέον με δύο Δικαστικούς και έναν Δ/ντή Εκπ/σης και που συγκροτήθηκαν μόλις πρόσφατα με εννεάμηνη (!) καθυστέρηση;

Κανονικά θα έπρεπε να είναι αρκετά, αλλά στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς και στον αντίποδα της μέχρι πρόσφατα «ατιμωρησίας» στο Δημόσιο δημιουργείται ένα απαράδεκτα αυστηρό, αυταρχικό πλαίσιο. Αφού οι παλιότερες «επιεικείς» διαδικασίες δεν πολέμησαν τη διαφθορά, χρειάζεται η αυστηροποίησή τους. Με αυτή τη λογική, αποφεύγοντας να εστιάσουν στην ουσία του προβλήματος της Δημόσιας Διοίκησης, φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις κυνηγώντας αποδιοπομπαίους τράγους και προσπαθώντας να πείσουν ότι με αυτόν τον τρόπο το Δημόσιο θα γίνει καλύτερο. Έτσι δικαιολογείται και η απαράδεκτηγενικότητα της περιγραφής ορισμένων πειθαρχικών παραπτωμάτων που μπορούν να εντάξουν ένα σωρό περιπτώσεις σε διαδικασία αργίας.

Θεωρούμε πως πραγματικός στόχος του Υπουργείου είναι η χειραγώγηση των εκπαιδευτικών: οι Εκπαιδευτικοί θα είναι πλέον πειθήνια όργανα της Διοίκησης και του αυταρχικού κράτους, αφού θα επικρέμεται πάνω από το κεφάλι τους η «δαμόκλειος σπάθη» της απόλυσης, της «αργίας» και της «δυνητικής αργίας» σε περίπτωση «πειθαρχικού παραπτώματος». Επιπλέον, στόχος είναι η δημιουργία λόγων για απολύσεις, όπως συνεχώς πιέζει η Τρόικα, μέσα από την έκθεση και το στιγματισμό δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών. Σε μια κοινωνία που υποφέρει ποιος θα νοιαστεί αν συντελείται μια ακόμα αδικία σε βάρος μια μερίδας ανθρώπων, που για κάποια ΜΜΕ τούς αξίζουν τα χειρότερα; Ακόμα κι αν πρόκειται για ήσσονος σημασίας θέματα, ή για θέματα που έχουν παραπεμφθεί σε Υπηρεσιακό Συμβούλιο, αλλά εκκρεμούν ως προς την εκδίκασή τους. Ακόμα κι αν στιγματίζονται εκπαιδευτικοί με γόνιμη και ουσιαστική παρουσία στο σχολείο τους, που υπηρέτησαν με αξιοπρέπεια την Εκπαίδευση.

Η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας:

- καταγγέλλει τη διαδικασία αυτή και ζητά άμεσα την απόσυρση/κατάργηση των ρυθμίσεων αυτών, όπως επιτάσσουν οι αρχές του «κράτους δικαίου».

- καλεί τους συναδέλφους σε συσπείρωση στο Σωματείο, γιατί αυτή η πολιτική μόνο με συλλογικό και αγωνιστικό τρόπο μπορεί ν’ ανατραπεί

- καλεί το Υπουργείο να μην προχωρά στη λήψη αυτού του μέτρου, λαμβάνοντας υπόψη όσα αναφέρθηκαν αλλά και ότι ήδη «το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας με προσωρινή διαταγή «πάγωσε» την αυτοδίκαιη αργία μισθωτού σε όμιλο της ΔΕΗ, πιθανολογώντας ότι μπορεί να απαλλαγεί στο πειθαρχικό» (Έθνος, 23/1/2013). Αντίθετα, οφείλει να ζητά επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών ειδικά για τις περιπτώσεις που συνάδελφοι έχουν τεθεί σε αργία, ώστε να μην είναι σε ομηρία και να μπορέσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

- ζητά από το Νομικό Κόσμο να αναδείξει την αντισυνταγματικότητα τέτοιου είδους μέτρων αλλά και της διαδικασίας που ακολουθείται

- ζητά να προχωρήσουν οι δικαστικές προσφυγές συναδέλφων που θίγονται αλλά και της ΑΔΕΔΥ για την ανατροπή των απαράδεκτων, αντεργατικών, αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών ρυθμίσεων του Ν. 4093/2012.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος        O Γραμματέας


Σταμούλης Θόδωρος          Ψαρράς Σπύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή