Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Έκρηξη στο εργαστήριο χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 3 τραυματίες φοιτητές

Έκρηξη κατά τη διάρκεια εργαστηριακής άσκησης που οδήγησε στον τραυματισμό 3 φοιτητών σημειώθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η έκρηξη οφείλεται σε χημική αντίδραση που προκλήθηκε και η οποία έσπασε το γυάλινο δοχείο εκτοξεύοντας γυαλιά στους φοιτητές που οδήγησε στον ελαφρύ ευτυχώς τραυματισμό τριών. Από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε σοβαρά μια φοιτήτρια, αφού τα θραύσματα του γυαλιού καρφώθηκαν ελάχιστα χιλιοστά δίπλα από το μάτι. Με αφορμή το περιστατικό αυτό αναδεικνύονται πτυχές που .......
σχετίζονται με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό στην εργαστηριακή άσκηση. 
Αποτέλεσμα των περικοπών είναι στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό να είναι μόλις 5 άτομα, από 16 που ήταν το 2009, αφού τα κονδύλια για το Τμήμα από τον τακτικό προϋπολογισμό είναι μειωμένα κατά 30.000 ευρώ, την ίδια ώρα που ο αριθμός των φοιτητών αυξάνεται κάθε χρόνο. Ποσό που είναι σημαντικά μικρότερο αν ληφθεί υπόψη ότι δε συνυπολογίζεται το τμήμα της επιχορήγησης που αφορά στην έρευνα.
Τα ζητήματα αυτά είχε αναδείξει με σχετική απόφαση και κινητοποίηση η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Χημείας στις 12/10/2012. Γνωστοποιούσε τις συνθήκες και τους κινδύνους που διαμορφώνονται στην εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία του τμήματος λόγω της ανύπαρκτης χρηματοδότησής του. 
Σημείωνε μάλιστα ότι από το Μάη του 2012 δεν εγκρίθηκε και δε διεκπεραιώθηκε κανένα οικονομικό αίτημα για την προμήθεια αναλώσιμων, εργαστηριακού μικροεξοπλισμού, που απαιτούνται για την εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή