Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Βάζουν και πάλι χέρι στον βασικό μισθό των 586 ευρώ

Από την 1η Απριλίου του 2013 –με τη συμπλήρωση περίπου ενός έτους από το προηγούμενο κουτσούρεμα- ο βασικός μισθός θα αλλάξει και πάλι… Προς τα πάνω ή προς τα κάτω;
Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση. Όσο για τα περιθώρια προς τα κάτω, ο μόνος που διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν νέες .... μειώσεις είναι ο υπουργός Εργασίας.
Η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, δεν θα είναι πλέον αντικείμενο διαπραγματεύσεων των Κοινωνικών Εταίρων όμως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Ουσιαστικά, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα περιορίζονται σε άλλα θέματα εκτός από την «καυτή πατάτα». Ποιος θα αποφασίζει; Η κυβέρνηση ή ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας αν προτιμάτε. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση, πριν αποφασίσει, θα λαμβάνει υπόψη της μια σειρά από παράγοντες όπως είναι:
Η παραγωγικότητα
Το συνολικό παραγόμενο προϊόν
Ο πληθωρισμός
Η ανταγωνιστικότητα και
Το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης πριν αποφασίσει το εύρος μέσα στο οποίο θα κινείται ο βασικός μισθός.

Για τη διαμόρφωση του βασικού μισθού με νόμο, ήδη το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε εσπευσμένη ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος. Τελευταίος χρονικός σταθμός θα είναι η 1η Απριλίου 2013 καθώς από τότε θα ισχύσει ο νέος νόμος. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:
Στο πλαίσιο αυτό, το χρονοδιάγραμμα ενεργειών έχει ως εξής:
1.Το ζήτημα της δημιουργίας νέου μηχανισμού καθορισμού των αμοιβών σε εθνικό επίπεδο (αντικαθιστώντας την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) τέθηκε ήδη από την κυβέρνηση ως ζήτημα του κοινωνικού διαλόγου που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012. Ο διάλογος έχει οριστεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2012.
2.Μετά τη λήξη του κοινωνικού διαλόγου και συνεκτιμώντας τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο αυτού, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, μέχρι τέλος του 2012, στη νομική προετοιμασία συγκεκριμένου «νέου μηχανισμού», στον οποίο αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία καθορισμού κατώτατου μισθού θα έχει το κράτος, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους
3.Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει δημόσια και θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2012.
4.Μετά τη θεσμικά προβλεπόμενη κοινωνική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, η νομοθετική ρύθμιση για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2013.
5.Η πρώτη εφαρμογή του «νέου μηχανισμού» θα γίνει τον Απρίλιο του 2013. Δηλαδή από τις αρχές Απριλίου του 2013 θα ισχύει κατώτατος μισθός, ο οποίος θα έχει καθοριστεί με βάση το «νέο μηχανισμό».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί στην τρόικα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμμία αύξηση του βασικού μισθού μέχρι να πέσει η ανεργία και οπωσδήποτε μέχρι τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Να σημειωθεί ότι μετά τις τελευταίες μειώσεις, ο βασικός μισθός διαμορφώνεται ως εξής:

Χρόνια προϋπηρεσίας   Βασικός μισθός   Επίδομα τριετιών

     0-3                              586,08                      0

     4-6                             586,08                     58,61

     7-9                             586,08                    117,22

     9 και πάνω                  586,08                    175,82


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή