Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Παρελθόν τα δώρα συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων

Μπορεί οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί να μην έχουν καταλήξει επισήμως στο πακέτο μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ (10,5 δισ. από περικοπές δαπανών και 3 δισ. ευρώ από αύξηση φόρων), ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, το «μαχαίρι» σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα μπαίνει βαθύτερα στα «σπλάχνα» της δοκιμαζόμενης κοινωνίας.
Συνολικά, το πακέτο αποτελείται κατά 10,5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών και 3 δισ. ευρώ από αύξηση φόρων -αρχικά προβλεπόταν 2 δισ. ευρώ από φόρους και 11,5 από δαπάνες).
Η ενίσχυση του φορολογικού κομματιού οφείλεται, σύμφωνα με πηγές του.... οικονομικού επιτελείου, στην άρνηση των κομμάτων να δεχθούν άλλες επώδυνες περικοπές δαπανών, όπως οι απολύσεις.
Από τις περικοπές τα 6,7 δισ. ευρώ αφορούν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και τα 3,8 δισ. ευρώ αφορούν περικοπές άλλου είδους από τα υπουργεία.
Σύμφωνα με τα Νέα, μεταξύ των σκληρών μέτρων περιλαμβάνεται η κατάργηση δώρων για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, επιπλέον περικοπές στις συντάξεις και τα ειδικά μισθολόγια, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 και η νέου τύπου εφεδρεία για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Παράλληλα, αλλάζει και η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για τους μισθωτούς, με τον ανώτατο συντελεστή να χαμηλώνει στο 35%, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με 35% από το πρώτο ευρώ.

Συγκεκριμένα, το σκληρό πακέτο μέτρων προβλέπει, μεταξύ άλλων:

- Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
- Μείωση κατά 30 ευρώ της σύνταξης του ΟΓΑ, χωρίς όμως να κοπούν τα δώρα. Έτσι, ουσιαστικά περιορίζονται οι απώλειες για τους συνταξιούχους περίπου στο μισό (420 ευρώ έναντι 720 ευρώ που είναι η 13η και 14η σύνταξη). Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιήθηκε ένα βασικό αίτημα της ΔΗΜΑΡ.
- Για όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους, η 13η και 14η κύρια και επικουρική σύνταξη αποτελούν παρελθόν.
- Κόβονται τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων.
- Επιβάλλονται μειώσεις σε συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ συνολικά, μαζί με τις επικουρικές. Η μείωση είναι 2% για τις συντάξεις 1.000-1.500 ευρώ, 5% για 1.500-2.000 ευρώ και 10% για πάνω από 2.000 ευρώ στο σύνολο της σύνταξης. Τα κλιμάκια αυτά ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξουν προς το χειρότερο.
- Επιβάλλονται μειώσεις των ειδικών μισθολογίων.
- Το ΕΚΑΣ προβλέπεται να κοπεί για όσους είναι κάτω από 64 (και όχι 65) έτη.
- Αντίθετα, διασώζονται τα αναπηρικά επιδόματα, από τα οποία προβλεπόταν εξοικονόμηση 272 εκατ. ευρώ.
- Ανοιχτό είναι το θέμα της διαθεσιμότητας – απολύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει να μπουν σε τέτοιο καθεστώς 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι τα επόμενα 2 χρόνια. Για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων ώς το 2015, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι ότι θα φτάσουν τις 184.000 με τις φυσιολογικές συνταξιοδοτήσεις και επομένως θα ξεπεράσουν το όριο των 150.000 που θέλει η τρόικα.
- Εξάλλου, με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, αυτός ο αριθμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά πολύ.
epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή