Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Ενοικιαζόμενα σχολεία στο Αγρίνιο

40.000 ευρώ μηνιαίως, ήτοι μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο πληρώνει το κράτος για το μίσθωμα 31 κτιρίων για τις ανάγκες 28 σχολείων στο Δήμο Αγρινίου. Τεράστιο πρόβλημα με τα νηπιαγωγεία.
Η σχολική στέγη… μπάζει. Και μπάζει από παντού. Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της ακαταλληλότητας πολλών διδακτηρίων. Η κατάσταση ως προς αυτό, είναι γνωστή: Παρά τις σημαντικές πράγματι προσπάθειες που έγιναν, στο νομό μας εξακολουθούν να υπάρχουν σχολεία όχι μόνο ακατάλληλα, αλλά και… επικίνδυνα. Χώρια που ακόμη και στα νεόδμητα σχετικά διδακτήρια, έχει εμφανιστεί, σε αρκετές περιπτώσεις, ο γνωστός ιός των δημοσίων έργων, κακοτεχνίες δηλαδή και προχειρότητες, που συνεπάγονται πρόσθετα έξοδα για να μη στάζει η στέγη λ.χ., για να μην μπαίνει η υγρασία απ’ τα παράθυρα. Στις μέρες μας όμως έχει αξία να δούμε πόσο μας κοστίζουν τα ενοικιαζόμενα διδακτήρια, έστω κι αν πολλά απ’ αυτά δεν πληρούν στοιχειώδεις κανόνες της ... παιδαγωγικής λειτουργίας.
Το μείζον θέμα των μισθώσεων έχει κατά κόρον απασχολήσει διαχρονικά το Δήμο Αγρινίου, ο οποίος και με συνέπεια εφαρμόζει την ιδανικότερη πολιτική, αυτή της δέσμευσης οικοπέδων ή και παραχώρησης, προς ανέγερση νέων κτιρίων. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό είναι το μόνο που μπορεί να κάνει ο Δήμος Αγρινίου. Και η αλήθεια είναι ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν θα υπήρχαν τα καινούρια σχολεία, αν δεν το επέβαλε, δι’ αυτής της πολιτικής και δια της συνεχούς ανάδειξης των προβλημάτων, ο Δήμος. Έστω κι αν κάποιες φορές υπάρχει κόστος, υπάρχουν δηλαδή αντιδράσεις.
Αυτό που στη «Συνείδηση» εξετάζουμε σήμερα όμως έχει να κάνει με τη σπατάλη δημοσίου χρήματος και την αδυναμία του κεντρικού κράτους να ελιχθεί. Σημειώνουμε ότι τα κονδύλια για τα μισθώματα δεν επιβαρύνουν το δήμο ασφαλώς, αλλά το αρμόδιο υπουργείο. Και ένα καίριο ερώτημα είναι αν στα χρόνια της κρίσης υπήρξε προσπάθεια περιστολής των δαπανών, μέσω επαναδιαπραγμάτευσης των μισθωμάτων… Κι αυτό όμως έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού η πολιτεία θα μπορούσε να αξιοποιήσει ενδεχομένως κάποια απ’ τα εν αχρηστία σήμερα κτίρια. Τα οποία ίσως δεν είναι κατάλληλα, …αλλά μήπως είναι πολλά απ’ αυτά που σήμερα χρησιμοποιούνται ως σχολεία; Υπάρχει μάλιστα σχολείο που το κλείσαμε ως εντελώς ακατάλληλο, αφού καταφέραμε να φτιάξουμε καινούριο… και σ’ εκείνο το ακατάλληλο κτίριο μεταφέραμε μετά άλλο σχολείο που λόγω ειδικών συνθηκών έμεινε «άστεγο»! Με το ετήσιο πάντως μίσθωμα των κτιρίων που χρησιμοποιούντα σήμερα για τις ανάγκες της εκπαίδευσης, θα μπορούσε η πολιτεία να αναγείρει όχι ένα ή δύο, αλλά πολλά διδακτήρια… Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την πόλη του Αγρινίου και ευρύτερα το Δήμο. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Ναύπακτο και στο Μεσολόγγι κ.α. Σε πανελλαδικό επίπεδο διατίθενται εκατομμύρια μηνιαίως για μισθώματα σχολείων.
Στο Δήμο Αγρινίου πάντως τα ενοικιαζόμενα για την εκπαίδευση κτίρια είναι 31 και καλύπτουν τις ανάγκες 28 σχολείων. Ο αριθμός συνιστά από μόνος του πρόσκληση. Και ο επόμενος ακόμη μεγαλύτερη: Τα 22 από αυτά είναι για νηπιαγωγεία. Κάθε μήνα το υπουργείο (οι φορολογούμενοι πολίτες δηλαδή) πληρώνει 40.000 ευρώ για το μίσθωμα αυτών των κτιρίων. Και με δεδομένο ότι το ενοίκιο καταβάλλεται 12 μήνες το χρόνο, τα μισθώματα των σχολείων στο Αγρίνιο, κοστίζουν σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Αυτό είναι το κόστος. Και δεν είναι μικρό. Αν μάλιστα το δούμε σε βάθος χρόνου, τα ποσά είναι τέτοια και τόσα που αθροιστικά θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ανέγερσης νέων σχολείων, που να είναι μάλιστα σύγχρονα, λειτουργικά, με παιδαγωγικές προδιαγραφές. Κι αν μιλάμε για νηπιαγωγεία, όπου και το τεράστιο πρόβλημα, σχολεία με τον αναγκαίο αύλειο χώρο, σε ασφαλές περιβάλλον. Στον πίνακα που δημοσιεύουμε καταγράφονται ένα προς ένα όλα τα ενοικιαζόμενα σχολεία του διευρυμένου πλέον δήμου Αγρινίου. 
Απ’ τα 31 κτίρια, τα 25 είναι για σχολεία στον παλιό Δήμο Αγρινίου. Έχει αξία να σημειώσουμε ότι απ’ τα 22 κτίρια που ενοικιάζονται για τις ανάγκες των νηπιαγωγείων υπάρχει και μια νέα μίσθωση, αυτή στο 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου, γεγονός που καταδεικνύει ότι το κεντρικό κράτος… είναι μάλλον ικανοποιημένο απ’ την πολιτική των μισθωμάτων και τη διευρύνει… Σημειώνουμε ακόμη κάτι που δεν μπορεί να αποτυπωθεί βέβαια στον πίνακα, ότι πολλά (πολλά!) απ’ τα σχολεία αυτά μισθώνονται στο ίδιο κτίριο… απ’ την εποχή που εμείς φοιτούσαμε σ’ αυτά!
Ενοικιαζόμενα σχολεία
1ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου
2ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου
3ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου
4ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου
6ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου
8ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου
12ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου
15ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου – ΚΤΗΡΙΟ 1
15ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου – ΚΤΗΡΙΟ 2
15ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου – ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ
17ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου
18ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου
21ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου
23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου
1ο Νηπιαγωγείο Αγ. Κωνσταντίνου
2ο Νηπιαγωγείο Αγ. Κωνσταντίνου
2ο Νηπιαγωγείο Αγ. Κωνσταντίνου – ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ
Νηπιαγωγείο Τ.Κ. Δοκιμίου
Νηπιαγωγείο Δ.Κ. Λεπενούς
4ο Νηπιαγωγείο Τ.Κ. Νεάπολης
2ο Νηπιαγωγείο Δ.Κ. Παναιτωλίου
3ο Νηπιαγωγείο Δ.Κ. Παναιτωλίου
2ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου
4ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου
7ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου
19ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου
Δημοτικό Σχολείο Τ.Κ. Μεσάριστας
3ο Γυμνάσιο Αγρινίου
7ο Γυμνάσιο Αγρινίου
Τ.Ε.Ε. Δ.Κ. Καινουργίου
Ειδικό Επαγγελματικό & ΕΕΕΕΚ Αγρινίου

EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή