Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Εξασφαλίστηκε η μεταφορά των μαθητών έως τον Ιούνιο του 2013

Με υπαρκτό τον κίνδυνο 200.000 μαθητές σε όλη τη χώρα να μείνουν χωρίς τη δυνατότητα μεταφοράς τους στα σχολεία κατά την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους, λόγω των καθυστερήσεων και των άγονων διαγωνιστικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, κατ’ εφαρμογή του «Καλλικράτη», η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ανέλαβε να δώσει λύση, παρατείνοντας τις υπάρχουσες συμβάσεις με τους μεταφορείς έως τις 30/6/2013.
Παράλληλα, με την κατάθεση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα παρατείνουν τις υπάρχουσες συμβάσεις, το υπουργείο ανακοινώνει ότι θα υπάρξει υποχρεωτική απομείωση του κόστους σε ποσοστό τουλάχιστον 17%, μετά από συνεννόηση με τους μεταφορείς, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή της μεταφοράς των μαθητών και εξοικονομώντας περίπου 25 εκατ. ευρώ.
Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει διάταξη νόμου, με την ...... οποία η αρμοδιότητα σχεδιασμού της μεταφοράς μαθητών και της διεξαγωγής των διαγωνισμών περιέρχεται στις περιφέρειες, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της διαδικασίας.
Για το λόγο αυτό θα υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας, Οικονομικών, Μεταφορών και την Ένωση Περιφερειών, για την αναμόρφωση της ΚΥΑ έως το τέλος του έτους, ώστε οι νέοι διαγωνισμοί που θα προκύψουν, για το σχολικό έτους 2013-2014, να γίνουν μέσα από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο.
Επιπλέον, θα υπάρξει αναγνώριση των οφειλομένων από το παρελθόν χρημάτων προς τους μεταφορείς ως οφειλές του κράτους, άμεση καταβολή, πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, 21 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων στους μεταφορείς και σταδιακή καταβολή του υπολοίπου, καθώς και προώθηση της ένταξης και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2011 για τη μεταφορά μαθητών, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, που θα αρχίσουν να εξοφλούνται μετά την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, δήλωσε: «οι πρωτοβουλίες μας έρχονται να δώσουν λύση σ’ ένα χρόνιο πρόβλημα με τρόπο άμεσο, ριζικό και αποτελεσματικό. Διασφαλίζουν τη μεταφορά των μαθητών για την περίοδο 2012-13, εκσυγχρονίζουν το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μην παρατηρηθούν ανάλογες δυσλειτουργίες τα επόμενα έτη, αποπληρώνουν μέρος των οφειλομένων στους μεταφορείς και μειώνουν τις κρατικές δαπάνες, καταρχήν κατά 17%. Θέλω να ευχαριστήσω τους περιφερειάρχες για την ουσιαστική και καθοριστική συμβολή τους στην ανεύρεση οριστικής λύσης».
Σημειώνεται, ότι προκειμένου να προωθηθεί η λύση που δίδει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Στυλιανίδης με τον αναπληρωτή υπουργό, Χαράλαμπο Αθανασίου, είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Παιδείας, Οικονομικών, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι αντίστοιχα της ανάρτησης και να μην θίγουν την προσωπικότητα κανενός πολίτη.
Ευχαριστώ για τη Συμμετοχή